Conform cercetătorilor de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, Universitatea Tampere, din Finlanda, petrecerea frecventă a timpului în spații verzi, cum ar fi parcuri și grădini, ar putea ajuta la reducerea consumului de medicamente eliberate pe bază de rețetă, care vizează atât sănătatea psihică, cât și cea fizică.
În cadrul studiului cercetătorii s-au bazat pe răspunsurile a 16.000 de locuitori selectați aleatoriu din Helsinki, Espoo și Vantaa, aceste trei orașe alcătuind cea mai mare zonă urbană din Finlanda.
Respondenții au fost rugați să raporteze utilizarea medicamentelor prescrise – medicamente pentru anxietate, insomnie și depresie, medicamente pentru hipertensiune arterială și pentru astm – fiind folosite ca indicatori pentru starea lor de sănătate.
Ei au fost întrebați cât de des au petrecut timp sau au făcut mișcare în aer liber, în spații verzi, între lunile mai și septembrie, cu opțiuni variind de la niciodată până la de 5 sau mai multe ori pe săptămână. Au fost de asemenea întrebați dacă pot vedea spații verzi sau albastre de la oricare dintre ferestrele lor de acasă și, dacă da, cât de des au admirat aceste priveliști, cu opțiuni variind de la rar la des.
Zonele verzi au fost definite ca păduri, grădini, parcuri, grădini zoologice, pajiștile, mlaștinile naturale și zonele umede. Zonele albastre au fost definite ca mare, lacuri și râuri. Au fost de asemenea luați în considerare factorii potențial influenți, inclusiv comportamentele de sănătate, poluarea aerului exterior și zgomotul, precum și veniturile gospodăriei și nivelul de educație. Analiza finală a inclus aproximativ 6.000 de participanți care au furnizat informații complete.
Studiul a arătat că spații rezidențiale verzi și albastre sau vederile lor de acasă nu au fost asociate cu utilizarea medicamentelor prescrise pentru sănătatea mintală, insomnie, hipertensiune arterială sau astm. Dar frecvența vizitelor spațiilor verzi a fost asociată.
Aastfel, rezultatele obținute au arătat o asociere puternică între frecvența cu care respondenții au vizitat spațiile verzi și consumul lor de medicamente: comparativ cu mai puțin de o vizită pe săptămână, o vizită de trei până la patru ori pe săptămână a fost asociată cu o probabilitate mai mică cu 33% de a utiliza medicamente pentru sănătatea mintală, șanse cu 36% mai mici de a utiliza medicamente pentru tensiunea arterială și cu 26% șanse mai mici de a utiliza medicamente pentru astm. Cei care au vizitat spațiile verzi de cel puțin cinci ori pe săptămână au avut cu 22% mai puține șanse să utilizeze medicamente pentru sănătatea mintală, cu 41% mai puține șanse să utilizeze medicamente pentru sănătatea arterială și cu 24% mai puține șanse să utilizeze medicamente pentru astm. Per ansamblu, asociațiile constatate nu depind de venit și de nivelul de educație.
„Această constatare este în concordanță cu dovezile provizorii care evidențiază importanța utilizării spațiului verde în relație cu sănătatea mintală și sugerează că același lucru este valabil și pentru alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul și hipertensiunea.”, au spus cercetătorii.
Acestea fiind spuse, spațiile verzi trebuie să fie disponibile ca oamenii să poată ieși și să petreacă timp în ele – și aici intervine planificarea urbană, potrivit autorilor din spatele noii cercetări.
„Odată cu creșterea dovezilor științifice care susțin beneficiile pentru sănătate ale expunerii la natură este probabil să crească și oferta de spații verzi de înaltă calitate în mediile urbane și să promoveze utilizarea lor activă. Acesta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea în orașe”, au concluzionat cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Occupational & Environmental Medicine.
Articol de Cristina Zarioiu