HomeHealthMedicamente pentru cancer folosite pentru tratarea durerii cronice

Medicamente pentru cancer folosite pentru tratarea durerii cronice

Un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători de la Institutul de Biotehnologie Moleculară al Academiei Austriace de Științe, Școala de Medicină Harvard și Spitalul de Copii din Boston publicat în Science Translational Medicine indică posibile noi tratamente pentru durerea cronică cu o legătură surprinzătoare cu cancerul pulmonar.

Cercetările conduse de oamenii de știință folosind cobai de laborator au potențialul de a deschide noi modalități de tratare a durerii cronice, care ar putea combate în același timp și dependența de opioide. În ciuda sutelor de milioane de oameni afectați, durerea cronică este printre cele mai puțin bine gestionate domenii ale asistenței medicale.

„Am arătat anterior că neuronii senzoriali produc un metabolit specific, BH4, care determină apoi durerea cronică, cum ar fi durerea neuropată sau durerea inflamatorie”, spune liderul proiectului și autorul corespondent Shane Cronin, om de știință în laboratorul Penninger de la IMBA. „Concentrațiile de BH4 s-au corelat foarte bine cu intensitatea durerii. Așadar, ne-am gândit în mod natural că aceasta este o cale grozavă de vizat.”

Pentru a identifica medicamentele care reduc nivelurile de BH4 în neuronii durerii, cercetătorii au efectuat un „ecran fenotipic” de 1000 de medicamente adnotate țintă, aprobate de FDA. Această abordare le-a permis oamenilor de știință să înceapă căutarea folosind medicamente care sunt utilizate în prezent pentru diferite indicații și să identifice proprietăți analgezice nedescrise, în afara țintei.

Cercetătorii au reușit să lege efectele analgezice observate anterior ale mai multor medicamente, inclusiv clonidina și capsaicina, cu calea BH4.

„Cu toate acestea, ecranul nostru fenotipic ne-a permis să „reutilizăm” un medicament surprinzător”, spune Cronin. Medicamentul „flufenazina”, un antipsihotic, a fost utilizat pentru a trata schizofrenia. „Am descoperit că flufenazina blochează calea BH4 în nervii răniți. Am demonstrat, de asemenea, efectele sale în durerea cronică după leziuni nervoase in vivo.”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că doza analgezică eficientă de flufenazină în experimentele lor pe modelul de șoarece este comparabilă cu limita scăzută a dozelor indicate în siguranță pentru schizofrenia la om.

În plus, ecranul a descoperit o legătură moleculară nouă și neașteptată între calea BH4 și semnalizarea EGFR/KRAS, o cale implicată în mai multe tipuri de cancer. Blocarea semnalizării EGFR/KRAS a redus sensibilitatea la durere prin scăderea nivelurilor de BH4.

Genele EGFR și KRAS sunt cele două gene cele mai frecvent mutate în cancerul pulmonar, ceea ce i-a determinat pe cercetători să investigheze BH4 în cancerul pulmonar.

În mod surprinzător, prin ștergerea unei enzime importante, GCH1, din calea BH4, șoarecii care sufereau de cancer pulmonar în studiul condus de KRAS au dezvoltat mai puține tumori și au supraviețuit mult mai mult. Prin urmare, cercetătorii au descoperit o cale de semnalizare comună pentru durerea cronică și cancerul pulmonar prin EGFR/KRAS și BH4, deschizând astfel noi căi de tratament pentru ambele afecțiuni.

„Durerea cronică este în prezent supusă unor tratamente paliative adesea ineficiente. În plus, analgezicele eficiente, cum ar fi opioidele, pot duce, dacă sunt utilizate în mod necorespunzător, la o dependență severă. Prin urmare, este esențial să găsim și să dezvoltăm medicamente noi și reutilizate pentru a trata durerea cronică”, spune autorul corespondent Clifford Woolf, profesor de neurologie și neurobiologie la Harvard Medical School.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente