Cercetătorii au descoperit că glucocorticoizii, o clasă de medicamente prescrise frecvent pentru a trata afecțiunile autoimune și inflamatorii ale pielii, pot modifica fizic forma și structura creierului unui pacient. Potrivit studiului, steroizii prescriși sunt asociați cu un risc mai mare de depresie, oboseală și alte probleme de sănătate.
Milioane de oameni iau steroizi pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv artrita, eczema, BPOC (Bronhopneumopatia cronica obstructiva) și astmul, precum și bolile autoimune.
Medicamentele funcționează prin suprimarea răspunsului imun al unei persoane pentru a opri eliberarea moleculelor care atacă propriile organe. Dexametazona, cortizonul și budesonida sunt câteva exemple ale acestor substanțe.
Oamenii de știință de la Universitatea Leiden din Olanda au analizat modul în care glucocorticoizii sistemici (perfuzie sau pastile) și cei inhalați au afectat oamenii de-a lungul timpului.
Cum pot steroizii să afecteze creierul?
În cadrul studiului au fost incluși aproape 800 de pacienți din cadrul proiectului Biobank din Marea Britanie, dintre care majoritatea aveau peste 60 de ani. Cercetătorii au avut acces la datele lor medicale detaliate, precum și la scanările RMN ale creierului lor. Pentru a identifica orice variații ale materiei cenușii și albe, creierul pacienților a fost comparat cu a altor 24.000 de persoane cu sănătate, vârstă și demografie comparabile.
Atât utilizarea sistemică, cât și cea inhalată de glucocorticoizi au fost asociate cu substanțe albe și cenușii diferite din punct de vedere fizic. Potrivit studiului, care a fost publicat în jurnalul BMJ Open, utilizarea sistemică a fost legată de o cantitate mai mare de materie cenușie în structura caudată a creierului, decât cea descoperită în cazul inhalării.
Legătura dintre steroizi și depresie
Conform rezultatelor, cei care folosesc steroizi sistemici au, de asemenea, cu 90% mai multe șanse de a experimenta oboseală și cu 76% mai multe șanse de a avea simptome depresive. În plus, cei care folosesc steroizi sistemici au cu 84% mai multe șanse să raporteze că se luptă cu apatia și cu 78% mai multe șanse să raporteze stări de neliniște. Cercetătorii nu au reușit să facă distincția între cei care au primit perfuzii și cei care iau pastile. S-a raportat că utilizatorii de steroizi inhalatori au cu 35% mai multe șanse de a raporta că se simt epuizați sau letargici, dar au un risc mai scăzut pentru alte boli.
Conform analizelor pacienților care folosesc glucocorticoizi pe termen lung, utilizatorii de glucocorticoizi inhalatori au avut cele mai mici dimensiuni ale efectului, utilizatorii de glucocorticoizi sistemici au avut dimensiuni mai mari ale efectului, iar utilizatorii cronici de glucocorticoizi sistemici au avut cele mai mari dimensiuni ale efectului.
« Din câte știm, acesta este cel mai mare studiu până în prezent care evaluează asocierea dintre utilizarea glucocorticoizilor și structura creierului și primul care investighează aceste asocieri la utilizatorii de glucocorticoizi inhalatori « , au spus cercetătorii.
Echipa a adaugat că descoperirile sunt „remarcabile” și, din cauza faptului că steroizii prescriși sunt atât de răspândiți, iar acum este nevoie de o conștientizare sporită a legăturilor dintre tratamente și potențialele efecte secundare neuropsihiatrice.
„În acest studiu, utilizatorii de glucocorticoizi au raportat o frecvență mai mare a mai multor tulburări de sănătate mintală, în timp ce performanța lor cognitivă nu a fost semnificativ diferită”, a scris echipa.
Articol de Cristina Zarioiu