Restricționarea aportului nostru alimentar poate avea ca rezultat o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de obezitate. Dar, deseori atunci când dieta se oprește, greutatea crește din nou și un nou studiu pe șoareci a identificat de ce. Oamenii de știință de la Institutul de Nutriție din Shanghai și de la Academia Chineză de Științe susțin că au identificat bacteriile responsabile de schimbarea metabolismului.
În studiile care au implicat șoareci supuși a 10 protocoale diferite de dietă, s-a demonstrat că speciile de Lactobacillus și metaboliții lor cresc în intestinele animalelor odată ce regimul lor s-a încheiat și au fost reintroduși la o dietă mai puțin restricționată. Conform descoperirii cercetătorilor, această modificare a microbiomului a ajutat țesuturile intestinale să absoarbă mai multe grăsimi.
Este foarte probabil ca același proces să se întâmple și în intestinele oamenilor, iar perioadele de post intermitent sau de control al aportului de calorii încurajează intestinul să-și crească capacitatea de a extrage grăsimi din dieta noastră, ceea ce face mai probabil ca greutatea să fie recăpătată la loc.
„Recăpătarea în greutate după o dietă este încă o mare provocare, iar mecanismele de bază rămân în mare măsură evazive. Aici arătăm că realimentarea după diferite tipuri de dietă induce acumularea rapidă de grăsime la șoareci, iar o absorbție îmbunătățită a lipidelor intestinale contribuie la creșterea masei de grăsime după dietă”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Modificările chimice precise care au coincis cu niveluri crescute de Lactobacillus intestinal au inclus absorbția crescută a lipidelor (grăsimilor) intestinale, absorbția crescută a lipidelor în țesutul adipos și scăderea oxidării totale a lipidelor, care a fost legată de obezitate în trecut.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au identificat o modalitate potențială de a împiedica revenirea greutății după dietă: au hrănit șoarecii cu o varietate de diete cu niveluri diferite de proteine, constatând că o dietă bogată în proteine a restricționat creșterea Lactobacillus, limitând astfel cantitatea de grăsime acumulată.
Experimentând cu alimentele date șoarecilor după dietă, echipa a confirmat că nivelul de proteine din alimentele pe care le-au mâncat ulterior a fost mai importantă decât aportul caloric, în ceea ce privește suprimarea creșterii grăsimilor.
“O dietă bogată în proteine după un regim previne în mod semnificativ acumularea de grăsime și chiar menține parțial efectul de pierdere a grăsimilor indus de regim, oferind o modalitate practică potențială de a preveni obezitatea după dietă”, au scris cercetătorii.
Concluzia este că alimentele bogate în proteine ar putea ajuta la menținerea greutății oamenilor după dietă, deși va fi nevoie de studii efectuate pe o perioadă mai lungă de timp și care implică oameni.
Știind că există o posibilă creștere a capacității țesuturilor intestinale de a absorbi grăsimea, aparent determinată de bacteriile Lactobacillus, este oferită o țintă pentru cercetători. Motivul pentru care mulți oameni se luptă atât de mult pentru a-și menține pierderea în greutate poate fi o schimbare fundamentală a microbiomului.
O altă constatare care reiese din acest studiu este că tratamentul cu penicilină a putut, de asemenea, să limiteze creșterea bacteriilor Lactobacillus, oferind o altă abordare potențială bazată pe antibiotice pentru a preveni creșterea în greutate după dietă.
“Determinarea dacă o dietă bogată în proteine are rezultate pozitive similare la indivizii care încearcă să scadă în greutate va fi următorul experiment cu cel mai mare impact clinic,” a spus gastroenterologul Amir Zarrinpar de la Universitatea din California, San Diego, care nu a fost implicat în acest studiu.
Cercetarea a fost publicată în Nature Metabolism.
Articol de Cristina Zarioiu