HomeEditorialNASA face apel la publicul larg pentru a-i ajuta să documenteze fenomenele...

NASA face apel la publicul larg pentru a-i ajuta să documenteze fenomenele ciudate de pe cer

NASA face apel la cetățeni pentru ai ajuta să colecteze date despre fenomenele evazive și misterioase cunoscute sub numele de „spirite roșii”.

„Spiritele roșii” sunt dungi impresionante de lumină roșie care apar de obicei deasupra furtunilor și ajung până la 55 mile (90 km) în atmosferă.

Sunt ca o formă de fulger inversat și fac parte dintr-un grup de fenomene asemănătoare fulgerului cu nume derivate din fantezie unele exemple incluzând „spiriduși și avioane gigantice”.

Agenția spațială din SUA consideră că mulți oameni ar fi putut surprinde fără să vrea fenomenul cu camera și că imaginile lor ar putea contribui la știință.

În încercarea de a colecta aceste date, a anunțat că formează un nou proiect de știință cetățenească numit Spritacular.

Noul proiect de știință cetățenească al NASA își propune să conecteze oamenii de știință profesioniști cu membri ai publicului dornici să împărtășească fotografiile pe care le-au făcut cu telefoanele sau camerele lor digitale, care pot prezenta dovezi ale „spiritelor roşii” sau alte evenimente luminoase tranzitorii (TLE).

„Oamenii captează imagini minunate ale acestor spirire roşii, dar sunt distribuite sporadic pe internet și majoritatea comunității științifice nu este conștientă de aceste capturi”, a explicat Dr. Burcu Kosar, fizician spațial la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland și Investigator principal Spritacular.

Spritacular va acoperi acest decalaj prin crearea primei baze de date crowdsourcing de spirite și alte TLE, care este accesibilă și ușor disponibilă pentru cercetarea științifică.” a adăugat el.

Spiritele” apar de obicei la doar câteva momente după lovirea unui fulger și sunt vizibile sub diferite forme de fulgerări roșii, unele dintre ele arătând ca niște cârcei care se întind pe cerul nopții. Primul „spirit” a fost surprins de o cameră în 1989 și oamenii de știință încă știu foarte puțin despre cum și de ce se formează.

La începutul acestui an, astronomul Zdenek Bardon a capturat o imagine cu „spirite roșii” folosind Observatorul La Silla al Observatorului European de Sud (ESO) din Chile iar acea imagine, a fost selectată ca imaginea lunii de către ESO.

De asemenea, astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au capturat imagini cu „spirite” de mai multe ori, de exemplu cea făcută în 2015 de membrii echipajului Expedition 44 al stației orbitale.

În declarația sa de anunțare a proiectului Spritacular, NASA a scris că „obiectivul mai larg al Spritacular este de a promova un schimb reciproc între observatorii TLE și comunitatea științifică și de a inspira cetățenii din întreaga lume să participe la investigarea acestor evenimente evazive.

Agenția spațială a explicat că va acorda un credit adecvat oricăror fotografii care captează imagini cu „spirite roşii” utilizate în orice lucrare științifică ulterioară iar fotografii pot fi de asemenea, enumerați ca şi co-autori „în funcție de nivelul contribuției”.

NASA a subliniat, de asemenea, unele dintre cele mai mari necunoscute ale comunității științifice cu privire la „spirite” și alte TLE. Agenția spațială a declarat că nu știm cât de des apar „spiritele” sau de ce iau formele pe care le au. De asemenea, nu știm condițiile din atmosfera superioară care fac să apară „spirite” și dacă acestea afectează circuitul electric global al Pământului.

O altă întrebare importantă de luat în considerare, potrivit NASA, este modul în care „spiritele” sunt legate de undele gravitaționale din atmosfera superioară.

NASA subliniază că „răspunsul la aceste întrebări ar putea duce la progrese majore în știința atmosferei superioare a Pământului,

dar pentru a ajunge acolo, Spritacular are nevoie de ajutorul tău!”

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente