HomeHealthNoi descoperiri privind cancerul de prostată

Noi descoperiri privind cancerul de prostată

Cercetătorii de la Universitatea East Anglia au descoperit recent un grup de bacterii care a fost asociat cu cancerul de prostată. Descoperirea ar putea oferi noi modalități de a detecta și chiar de a preveni aceste tumori periculoase.

Deși cancerul de prostată nu pune întotdeauna viața în pericol, deoarece unele tumori cresc prea încet pentru a cauza vreodată probleme, provocarea rămâne diagnosticarea  din timp și tratarea rapidă a bărbaților care descoperă de aceste afecțiuni, scutindu-i în același timp și de un tratament inutil.

În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat analize genetice pe urina și țesutul de prostată a peste 600 de bărbați cu și fără cancer de prostată și au descoperit cinci specii de bacterii legate de progresia rapidă a bolii. Studiul nu dovedește că bacteriile cauzează cancerul de prostată, dar dacă lucrările în curs de desfășurare le confirmă rolul, cercetătorii pot dezvolta teste pentru a identifica bărbații cei mai expuși riscului și pot găsi antibiotice pentru a preveni cancerul să afecteze mii de persoane în fiecare an.

Au fost utilizate o varietate de metode pentru a detecta bacteriile din probe, de la secvențierea ADN-ului întregului genom, până la cultura anaerobă și microscopia fluorescentă. În cele din urmă, a fost descoperit faptul că cinci tipuri de bacterii sunt asociate cu cele mai agresive forme de cancer de prostată, trei dintre acestea fiind specii complet noi. Prezența uneia sau mai multor dintre aceste bacterii ar putea fi legată de progresia mai rapidă a bolii. Chiar dacă legătura dintre aceste bacterii și cancerul de prostată este verificată în studii viitoare, încă nu se înțelege dacă relația este cauzală.

Colin Cooper, profesor de genetică la Universitatea East Anglia, a spus că este posibil ca bacteriile să nu fie implicate în boală. De exemplu, bărbații cu cancer de prostată mai agresiv pot avea deficiențe ale sistemului imunitar care permit anumitor bacterii să prospere. Cercetătorii bănuiesc însă că microbii sunt implicați, la fel cum infecțiile cu Helicobacter pylori cresc riscul de cancer de stomac.

„Dacă am ști cu siguranță că o specie de bacterie provoacă cancer de prostată, am putea găsi un antibiotic pentru a-l elimina și care ar preveni progresia”, a spus Cooper. Dar acest lucru nu este atât de simplu pe cât pare, a avertizat el. „Sunt multe complicații. Antibioticele nu intră foarte bine în prostată și ar trebui ales un antibiotic care ucide doar anumite bacterii”, a spus el.

Testele actuale pentru cancerul de prostată nu sunt întotdeauna capabile să prezică ce tipuri de cancer vor fi dăunătoare. Sperăm că un nou test care caută grupul de bacterii ABBS va fi mai potrivit pentru detectarea și descoperirea cancerului de prostată potențial agresiv.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente