HomeHealthNoi informații privind variola maimuței

Noi informații privind variola maimuței

Deși numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul care cauzează variola maimuței este în creștere, în data de 25 iunie Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că focarul nu este în prezent o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Virusul care pare că se răspândește din ce în ce mai mult a suferit în ultimul timp mai multe mutații, trecând printr-o perioadă de „evoluție accelerată”, sugerează un nou studiu. Deoarece au fost infectate peste 3.500 de persoane din 48 de țări de la detectarea sa în afara Africii în mai, acesta ar putea fi mai infecțios din cauza a zeci de noi mutații.

Variola maimuței este răspândită de la persoană la persoană prin contact direct cu o erupție cutanată infecțioasă sau fluide corporale, secreții respiratorii în timpul „contactului prelungit față în față” sau contactului fizic intim, fie atingerea articolelor (cum ar fi îmbrăcămintea) care au fost anterior în contact cu o erupție cutanată infecțioasă sau fluide corporale.

În total, virusul poartă 50 de mutații noi nevăzute la tulpinile anterioare detectate din 2018 până în 2019, potrivit acestui nou studiu publicat pe 24 iunie în revista Nature Medicine.

Autorii sunt de părere că focarul nu a fost cauzat probabil de răspândirea silențioasă nedetectată sau de un eveniment de încrucișare de la animal la om. În schimb, datele actuale indică un scenariu care implică mai degrabă o introducere dintr-o singură origine, cu evenimente super-împrăștiate și călătoriile în străinătate care probabil declanșează răspândirea rapidă la nivel mondial.

Oamenii de știință de peste tot din lume au criticat răspunsul OMS care subliniază că variola maimuței este o criză regională de ani de zile.

„Când o boală afectează țările în curs de dezvoltare, nu este (aparent) o urgență”, a spus Emmanuel Nakoune, director interimar al Institutului Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană. „Devine o urgență doar atunci când țările dezvoltate sunt afectate.” Nakoune desfășoară în prezent o încercare a unui tratament pentru variola maimuței.

Conform declarațiilor lui Ahmed Ogwell Ouma, director interimar al Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cazurile de variolă a maimuțelor și decesele asociate pe tot continentul au atins deja „niveluri de urgență”.

Deși există mulți experți care sunt de acord cu faptul că actualul focar de variolă a maimuței îndeplinește criteriile OMS pentru a fi definit ca o urgență, agenția se află, conform rapoartelor, „într-o poziție precară după COVID-19.”

Multe dintre persoanele care critică răspunsul dat de OMS sunt de părere că o declarație de pandemie, mai degrabă decât o declarație de urgență, în ianuarie 2020 ar fi putut determina guvernele să ia măsuri mai devreme.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente