HomeHealthO capsulă poate înlocui într-o zi injecția de insulină pentru diabetici

O capsulă poate înlocui într-o zi injecția de insulină pentru diabetici

Oamenii de știință din Melbourne au conceput un nou tip de capsulă orală care ar putea însemna livrarea în organism de insulină și alte medicamente proteice fără durere.

Profesorul Charlotte Conn, un chimist de la Universitatea RMIT, a declarat că medicamentele proteice s-au dovedit dificil de administrat pe cale orală până acum, deoarece medicamentele se degradează foarte repede în stomac.

„Aceste tipuri de medicamente sunt de obicei administrate cu o injecție. Mii de diabetici din Australia au nevoie de injecții de insulină de mai multe ori pe zi, ceea ce poate fi neplăcut pentru pacient și duce la costuri mari de îngrijire a sănătății”, a spus Conn.

Ea a spus că noua tehnologie ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a furniza alte medicamente proteice pe cale orală, inclusiv un nou tip de antibiotic oral dezvoltat de echipa RMIT, care poate evita rezistența unor superbacterii periculoase.

Alte medicamente proteice, cum ar fi anticorpii monoclonali, au fost dezvoltate pentru a trata afecțiunile inflamatorii, cancerul și alte boli, cu o valoare de piață estimată de aproximativ 400 de miliarde de dolari până în 2030”, a adăugat Conn.

Rezultatele preclinice puternice oferă optimism pentru o nouă modalitate de administrare a insulinei şi a fost depusă o cerere internațională de brevet pentru tehnologia RMIT.

Echipa a testat noua capsulă orală cu insulină într-un studiu preclinic, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul internațional Biomaterials Advances.

Credem că rezultatele sunt cu adevărat interesante și facem o suită de teste preclinice, astfel încât să putem trece la studiile clinice cât mai curând posibil”, a spus Conn.

Lucrarea de cercetare a evaluat performanța capsulelor orale atât cu insulină cu acțiune rapidă, cât și cu acțiune lentă.

Când controlezi glicemia, ai nevoie de un răspuns foarte rapid dacă mănânci o masă. Aceasta este cunoscută sub numele de insulină cu acțiune rapidă”, a spus Conn.

O formă cu acțiune lentă acționează într-un interval de timp mult mai lung, până la o zi, pentru a menține constantă insulina din organism. Majoritatea diabeticilor iau o combinație a ambelor tipuri de insulină.

Am avut rezultate excelente de absorbție pentru forma cu acțiune lentă cu aproximativ 50% mai bune decât administrarea prin injecție pentru aceeași cantitate de insulină”, a adăugat cercetătorul.

Capsula a obținut rezultate bune de absorbție pentru insulină cu acțiune rapidă, dar întârzierea semnificativă a efectului insulinei în comparație cu administrarea injecției ar face probabil mai puțin practică.

Rezultatele noastre arată că este o promisiune reală pentru utilizarea acestor capsule orale pentru insulină cu acțiune lentă, pe care diabeticii ar putea să o ia într-o zi în plus față de injecțiile cu insulină cu acțiune rapidă”, a spus Conn.

Capsulele orale ar putea fi proiectate pentru a permite dozarea pe perioade de timp specifice, similar cu administrarea injectării. Trebuie să investigăm acest lucru în continuare, să dezvoltăm o modalitate de a face acest lucru și să trecem prin teste riguroase, ca parte a viitoarelor încercări pe oameni.” a adăugat ea.

Dr. Jamie Strachan, primul autor al lucrării, a spus că capsula a protejat medicamentul în interior, astfel încât să treacă în siguranță prin stomac către intestinul subțire.

Capsula are un înveliș special conceput pentru a nu se descompune în mediul cu pH scăzut al stomacului, înainte ca nivelurile mai ridicate ale pH-ului din intestinul subțire să declanșeze dizolvarea capsulei”, a spus Strachan, de la Școala de Științe.

Ambalăm insulina într-un nanomaterial gras în capsulă care ajută la camuflarea insulinei, astfel încât să poată traversa pereții intestinali. Este de fapt similar cu modul în care funcționează vaccinurile Pfizer și Moderna COVID, unde ARNm din acele vaccinuri este, de asemenea, ambalat în grăsimi, ajutând la menținerea medicamentelor active și în siguranță în timpul administrării în organism.” a adăugat el.

Aceste vaccinuri conțin ARNm, care este similar cu ADN-ul, pentru a transporta în siguranță instrucțiunile pentru a produce o proteină virală în organism, activând sistemul nostru imunitar.

Dr. Céline Valéry, un om de știință de la RMIT și coautor al studiului, a spus că au folosit aceeași cantitate de insulină în capsulele orale ca și în administrarea injecției.

Pentru multe studii preclinice, formulele orale conțin în mod necesar niveluri mult mai mari de insulină pentru a obține același răspuns ca și administrarea injecției. Aceasta nu este o modalitate foarte rentabilă de a furniza medicamente proteice care tind să fie scumpe”, a spus Valéry, de la Școala de Sănătate și Științe Biomedicale.

Este un punct de plecare excelent, dar trebuie să facem noi studii pentru a dezvolta o metodă alternativă, fără durere, pentru administrarea de insulină și alte medicamente proteice.” a adăugat ea.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente