Tractul intestinal uman găzduiește marea majoritate a microorganismelor care locuiesc în corpul nostru. Oamenii depind de aceste microorganisme pentru digestia alimentelor, protecția împotriva agenților patogeni, reglarea sistemului imunitar și alte funcții critice.
Modul în care aceste microorganisme interacționează în intestin este de obicei studiat prin evaluarea scaunului uman din cauza dificultăților de prelevare a probelor tractului intestinal.
Făcând un salt semnificativ în continuarea studiilor microbiomului intestinal uman, un grup de cercetători de la UC Davis a dezvoltat o capsulă care poate să se scufunde literalmente adânc în sistemul nostru digestiv și să colecteze informații importante despre microorganismele de acolo și procesul nostru de digestie.
Deși există și alte opțiuni disponibile pentru prelevarea tractului intestinal, cum ar fi utilizarea endoscopiei, cercetătorii spun că există o șansă mare de contaminare cu conținutul oral, gastric sau esofagian.
În plus, endoscopia este o procedură de două ore în care pacientului îi trebuie administrată fie anestezie generală, fie sedare.
„Până acum, intestinul subțire a fost accesibil doar la persoanele sedate care au ținut post, iar acest lucru nu este de mare ajutor”, a spus Profesorul Oliver Fiehn, Directorul Centrului de Metabolomică de pe Coasta de Vest de la UC Davis.
Cercetătorii explică într-o declarație că noua lor capsulă, numită CapScan, este administrată pe cale orală.
Studiul a fost efectuat pe 15 oameni sănătoși.
Capsula călătorește de la intestinul superior la colon, colectând volume mici de biofluide și microorganisme. Până în acest moment, capsula este acoperită de scaun. Cercetătorii au acoperit, de asemenea, capsula cu un material sensibil la pH, care i-a ajutat să aleagă ce parte a tractului intestinal au vrut să preleveze pentru studiul lor.
Cercetătorii au analizat apoi conținuturi precum bacterii, virușii, proteinele gazdă și metabolismul din intestinul superior. Ei au descoperit că aceste conținuturi din intestinul superior și din scaun diferă dramatic la toți cei 15 indivizi. Echipa a luat în considerare, de asemenea, dieta lor, consumul de alcool, consumul de fructe și metabolismul.
În plus, s-a descoperit că doi subiecți care luaseră antibiotice cu șase luni înainte de studiu au avut diferite variații ale esterilor de acizi grași bioactivi ai acizilor grași hidroxi sau FAFHA și sulfonolipide, metaboliți care sunt asociați cu prevenirea diabetului și a inflamației, se arată în declarație.
„În general, acest dispozitiv poate ajuta la elucidarea rolurilor microbiomului intestinal și ale metabolomului în fiziologia și bolile umane”, a adăugat Fiehn.
Studiul a fost publicat în revista Nature.
Articol de Răzvan Lupu