În psihologie, există conceptul de clinic și sub-clinic, tendință și patologie. Cu toții am auzit de psihopați si sociopați, știm că nu sunt tocmai prima alegere în materie de persoane cu care să ne petrecem timpul. Însă, psihologii denumesc și câteva trăsături de personalitate sub-clinice, sub umbrela conceptuală – triada neagră: o intersecție a trei dintre cele mai răutăcioase tendințe ale naturii umane, si anume psihopatie, narcisism și machiavelianism, care nu sunt tocmai cele mai prietenoase călități.
Totuși, realitatea este mai complexă de atât. Există, de asemenea, egoism, sadism, răutate și multe altele. Iar în spatele acestei galerii necinstite a tuturor celor mai rele înclinații ale noastre de la suprafață, se află un nucleu central, comun al întunericului uman, potrivit unor noi cercetări.
Într-un studiu realizat în 2018, psihologi din Germania și Danemarca au trasat forța motrică din spatele tuturor impulsurilor întunecate omenești și i-au dat un nume. Acesta este factorul D, noul factor întunecat al personalității.
Conceptul factorului D își are baza în bine-cunoscutul factor g. Factorul g, un concept propus de psihologul englez Charles Spearman, denumește conceptul de inteligență. Acesta este, de fapt, numitorul general de inteligență. Conceptualizarea sa a venit ca urmarea a faptului că Spearman a observat că indivizii care au o performanță bună pe un anumit test cognitiv au tendința să aiba scoruri crescute și pe alte teste cognitive. Astfel, a apărut conceptul de înteligență generală, ce poate fi măsurată cu precizie.
Deși la vremea aceea era un concept nou cuantificarea unor elemente nepalpabile, precum inteligența, se pare că psihologii pot detecta și categoriza mai mult de atât.
„În același mod, aspectele întunecate ale personalității umane au și un numitor comun, ceea ce înseamnă că – asemănător inteligenței – se poate spune că toate sunt o expresie a aceleiași tendințe dispoziționale”, a explicat psihologul Ingo Zettler de la Universitatea din Copenhaga, în Danemarca, în septembrie 2018.
Într-o serie de patru studii cu peste 2.500 de participanți, Zettler și colegii cercetători au chestionat participanții cu întrebări menite să le măsoare nivelurile a nouă trăsături distincte de personalitate întunecată: egoism, machiavelianism, dezangajare morală, narcisism, drepturi psihologice, psihopatie, sadism, auto-interes și răutate.
Pentru a măsura acest lucru, participanții au fost rugați să nu fie de acord cu o serie de afirmații variabile „întunecate”, cum ar fi: „Știu că sunt special pentru că toată lumea îmi spune asta”, „Voi spune orice pentru a obține ceea ce vreau”. „Este greu să mergi înainte fără să tai colțuri ici și colo”, iar „ Rănirea oamenilor sună incitant”.
Luând în calcul toate răspunsurile, cercetătorii au efectuat o analiză statistică, rezultatele sugerând că, deși aceste trăsături întunecate sunt toate distincte, toate se suprapun într-o oarecare măsură, datorită factorului central de întuneric, D, care se dezvăluie în moduri diferite în oameni diferiti. „La o anumită persoană, factorul D se poate manifesta în mare parte ca narcisism, psihopatie sau una dintre celelalte trăsături întunecate, sau o combinație a acestora”, a spus Zettler.
„Dar prin maparea numitorului comun al diferitelor trăsături întunecate de personalitate, se poate constata pur și simplu că persoana are un factor D ridicat. Acest lucru se datorează faptului că factorul D indică cât de probabil este o persoană să se implice într-un comportament asociat cu unul sau mai multe dintre aceste trăsături întunecate”.
Cu siguranță, acesta este un concept destul de provocator și dacă sunteți curioși să aflați coeficientul vostru D, cercetătorii studiului au creat un portal online unde vă puteți auto-administra chestionarul.
De ce ar vrea cineva să știe ce procentaj D se află în interiorul său?
Bineînteles, curiozitatea personală este un factor motivant extrem de puternic, însă cercetătorii studiului menționează că aceste descoperiri ne-ar putea ajuta în informarea noastră despre tendința umană către rea voință. Astfel, aceste noutăți ar putea ghida procesul de terapie pe viitor.
Această triadă, sau mai extins, factorul D este pretutindeni în viața noastră. „O vedem, de exemplu, în cazuri de violență extremă, sau de încălcare a regulilor, minciună și înșelăciune în sectorul corporativ sau public”, a spus Zettler. „Aici, cunoștințele despre factorul D al unei persoane pot fi un instrument util, de exemplu, pentru a evalua probabilitatea unei persoane spre recidivă sau de angajare într-un comportament mai dăunător”.
Triada neagră este un concept asupră căruia trebuie adusă lumina reflectoarelor. Studiile arată că aceasta prezice cu acuratețe multe comportamente catalogate social ca fiind negative, precum dezinhibiția si agresivitatea online, atitudinile negative la locul de muncă, condusul agresiv și multe altele.
Mai simplu spus, factorul D descrie tendința unui individ de a-și urmări fără milă propriile interese, chiar și atunci când acest lucru dăunează celorlalți (sau chiar de dragul de a face rău altora), având în același timp credințe care justifică aceste comportamente. Așadar, probabil că nu este un lucru negativ să aflăm unde ne situam noi când vine vorba de aceste trăsături sub-clinice ale personalității umane și cum putem îmbunătăți acest aspect. Informarea în acest sens nu poate decât să deslușească treptat misterele naturii umane, până și a părților mai putin prietenoase.
Articol de Victoria Nănău