HomeLifestyleO doză zilnică de ceai negru te poate salva de diabet

O doză zilnică de ceai negru te poate salva de diabet

Oamenii care beau ceai negru în fiecare zi au mai puține șanse de a dezvolta diabet și prediabet decât cei care nu consumă niciun fel de ceai.

Un studiu efectuat pe 1.923 de persoane din China dezvăluie că persoanele care beau zilnic ceai negru au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu consumă ceai.

Dintre participanți, 352 aveau prediabet, 1.135 erau sănătoși și 436 aveau diabet. Unii dintre ei consumau ceai în mod regulat, în timp ce alții fie nu au băut niciodată ceai, fie îl beau doar ocazional. Au fost întrebați și despre tipul de ceai pe care l-au consumat.

În timpul cercetării lor, autorii studiului au monitorizat nivelurile de glucoză din sânge ale tuturor acestor participanți și au analizat modul în care consumul de ceai a afectat eliberarea de glucoză în urină.

„Descoperirile noastre sugerează efectele protectoare ale consumului obișnuit de ceai asupra gestionării zahărului din sânge prin excreția crescută de glucoză în urină, rezistența îmbunătățită la insulină și, prin urmare, un control mai bun al zahărului din sânge. Aceste beneficii au fost cele mai pronunțate în rândul băutorilor zilnici de ceai negru”, a spus Tongzhi Wu, co-autor principal al studiului și Profesor la Universitatea din Adelaide.

Rinichii pacienților diabetici reabsorb cantități mai mari de glucoză în comparație cu cei ai persoanelor sănătoase. Ca urmare, excesul de glucoză din organism nu iese prin urină, iar pacienții suferă de niveluri anormal de ridicate ale zahărului din sânge.

Potrivit cercetătorilor, astfel de pacienți au un raport ridicat de glucoză în urină la creatină (UGCR) și indice de trigliceride și glucoză (TyG) scăzut. Primul indică eliberarea urinară de glucoză, iar cel de-al doilea reprezintă rezistența la insulină (o afecțiune care apare atunci când celulele corpului nu absorb insulina, ceea ce duce la perturbarea metabolismului glucozei) în organism.

În timpul studiului lor, autorii au descoperit că participanții care au consumat în mod regulat ceai negru au experimentat cea mai semnificativă creștere a UGCR (a crescut cu 0,16 mmol/mmol) și o scădere bruscă a nivelurilor lor de TyG (redus cu 0,31), în comparație cu cele ale non- băutorilor de ceai și cei care au consumat alte tipuri de ceai, inclusiv ceaiul verde.

De fapt, cei care nu beau ceai au șanse cu 15% și, respectiv, 28% mai mari de a dezvolta prediabet și, respectiv, diabet de tip 2, decât cei care beau ceai negru, susține studiul.

„Descoperirile noastre sugerează că, consumul de ceai negru în fiecare zi are potențialul de a reduce riscul și progresia diabetului de tip 2 printr-un control mai bun al zahărului din sânge”, a spus Zilin Sun, co-autor principal al studiului și Profesor la Institutul de Diabet din Universitatea de Sud-Est.

Aceste rezultate sunt mai convingătoare deoarece cercetătorii au luat în considerare și factori precum stilul de viață, vârsta, sexul, istoricul clinic, tipul de ceai consumat și frecvența consumului de ceai al pacienților.

„Când te uiți la diferiții biomarkeri asociați cu consumul obișnuit de ceai negru, poate fi un pas simplu pe care oamenii îl pot face cu ușurință pentru a-și îmbunătăți dieta și sănătatea”, a adăugat Sun.

Cercetătorii explică că cercetarea actuală este un studiu observațional; prin urmare, nu confirmă faptul că consumul de ceai negru este 100% eficient în prevenirea riscului de diabet la oameni.

Cu toate acestea, sugerează că consumul de ceai negru poate contribui la reglarea UGCR și TyG. De asemenea, există o limitare semnificativă, autorii studiului nu știu exact cum ceaiul negru scade riscul de diabet în corpul uman.

„Beneficiile substanțiale ale ceaiului pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, au fost raportate în mai multe studii în ultimii ani, dar mecanismele care stau la baza acestor beneficii au fost neclare”, a spus Tongzhi Wu.

Ei cred că compușii bioactivi găsiți în ceaiul închis poate juca un rol în îmbunătățirea absorbției insulinei, dar în prezent, nu există dovezi care să demonstreze această teorie.

Pentru a confirma în continuare concluziile acestui studiu, cercetătorii efectuează în prezent un studiu dublu-orb, randomizat. Sperăm că asta va dezvălui câteva informații valoroase asupra acțiunii antidiabetice a ceaiului negru.

Studiul este prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) 2023.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente