HomeHealthUn nou model AI poate spune dacă aveți nevoie de screening pentru...

Un nou model AI poate spune dacă aveți nevoie de screening pentru cancer pulmonar

Screening-ul cancerului pulmonar este crucial pentru scăderea numărului de decese cauzate de boală, dar guvernul nu poate scana plămânii tuturor. Iată un nou model AI care identifică persoanele care au nevoie de screening.

Cancerul pulmonar este cel mai letal tip de cancer, ucigând anual peste un milion de oameni pe tot globul. Boala este responsabilă pentru cel mai mare număr de decese prin cancer atât la bărbați, cât și la femei în SUA.

De fapt, numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar în rândul femeilor și bărbaților este aproape triplu față de cel al cancerului de sân și, respectiv, al cancerului de prostată.

Cu toate acestea, șansele ca un pacient să se vindece sunt mai mari dacă boala este detectată într-un stadiu incipient, ceea ce face ca screeningul cancerului pulmonar să fie un instrument vital.

Screening-ul este o modalitate eficientă de a detecta cancerul pulmonar într-un stadiu incipient, când este mai probabil să fie vindecabil. În multe țări, screening-ul pentru cancerul pulmonar pentru cei considerați cu risc crescut este în curs de realizare”, a declarat Thomas Callender, cercetător clinic principal la University College London.

Cu toate acestea, screening-ul întregii populații pentru cancerul pulmonar nu este fezabil, mai ales în țări precum SUA. Deci, pentru ca programele de screening să aibă succes, este esențial să știi cine are nevoie de screening pentru cancerul pulmonar și cine nu.

Callender și echipa sa au lucrat pentru a rezolva această problemă și, în ultimul lor studiu, propun un model de învățare automată care poate identifica persoanele care au nevoie de screening pentru cancerul pulmonar.

Cercetătorii și-au antrenat modelul folosind date de la 243.330 de fumători (216.714 de la biobanca din Marea Britanie și 26.616 de la US National Lung Screening Trial).

Pentru a prezice dacă o persoană are sau nu nevoie de screening pentru cancerul pulmonar, modelul lor necesită trei informații ca intrare: vârsta, numărul de ani în care persoana a fumat și numărul de țigări fumate pe zi.

Modelul procesează aceste informații și oferă un rezultat care sugerează șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar sau de a muri din cauza bolii în următorii cinci ani.

Există unele modele deja existente pentru a determina riscul prezis de cancer pulmonar al cuiva. Cu toate acestea, mulți necesită cel puțin 10 variabile ca intrare, potrivit cercetătorilor.

Pe măsură ce facem acest lucru la o scară întreagă a populației, 10 predictori devin o barieră în calea unui program de screening eficient și corect”, a spus Callender.

Un alt factor este că timpul clinicianului este foarte limitat şi a le cere pacienților din ce în ce mai multe variabile necesită timp și efort. Cele mai eficiente modele sunt cele care pot prezice cel mai bine doar cu cei mai importanți predictori”, a adăugat el.

Cu doar trei variabile, sensibilitatea modelului propus a fost de 83,9 la sută pentru predicția incidenței cancerului pulmonar și de 85,5 la sută pentru predicția decesului prin cancer pulmonar.

Cercetătorii susțin în continuare că modelul lor de învățare automată demonstrează o sensibilitate mai mare la aceeași capacitate în comparație cu programele existente de predicție a riscurilor.

O limitare a modelului propus și a diferitelor sale versiuni este că sunt concepute numai pentru fumători. Nu se poate folosi modelul actual pentru a verifica dacă un nefumător este sau nu eligibil pentru depistarea cancerului pulmonar.

Acest lucru se datorează în principal pentru că a fost instruit folosind datele pacienților cu cancer pulmonar, care erau toți fumători.

„Am putut testa doar cât de bine funcționează modelele în cohorte de cercetare din Marea Britanie și SUA. Înainte de utilizare, va trebui să facem mai multe studii pentru a ne asigura că modelele funcționează bine într-o gamă și mai largă de populații”, a spus Callender pentru Interesting Engineering.

Cercetătorii cred că odată ce aceste provocări sunt rezolvate, modelul lor ar putea face ca detectarea precoce a cancerului pulmonar să fie o abordare mai fezabilă decât oricând.

„Sperăm că acest lucru va facilita implementarea unui program național de screening pentru cancerul pulmonar atât în ​​Marea Britanie, cât și în alte părți. De asemenea, vedem că acest tip de abordare este utilizat în alte zone ale bolii pentru prevenirea la scară populație și detectarea precoce”, a adăugat Callender.

 

Studiul este publicat în revista PLoS Medicine.

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente