Industria globală a produselor lactate se află într-o continuă schimbare. Printre noutăți se numără concurența din partea alternativelor alimentare care nu sunt produse cu ajutorul animalelor, aici fiind inclus și laptele sintetic.
Vacile sau alte animale nu sunt necesare pentru producerea laptelui sintetic. Deși este generat folosind o metodă biotehnologică de ultimă oră, cunoscută sub numele de „fermentație de precizie”, care creează biomasă cultivată din celule, poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele animal.
Peste 80% din populația lumii consumă în mod obișnuit produse lactate. Din ce în ce mai mulți oameni ne îndeamnă să trecem de la sistemele alimentare bazate pe animale la altele mai prietenoase cu mediul.
Laptele este disponibil în forme sintetice fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar pentru ca acesta să fie un înlocuitor just, durabil și practic pentru laptele derivat de la animale, trebuie să depășească mai multe obstacole și teste.
Tendințele din industria mondială a produselor lactate au fost în centrul unui studiu amplu recent. Posibil, laptele sintetic, precum și laptele pe bază de plante au apărut ca o provocare majoră. Laptele sintetic este comercializat ca având aceeași aromă, aspect și textură ca laptele obișnuit, spre deosebire de carnea sintetică, care se luptă uneori să se potrivească cu bogăția și textura cărnii animale.
Laptele sintetic există deja pe piață. Spre exemplu, firma Perfect Day vinde proteine pe bază de microfloră, fără urme animale, în SUA, care sunt ulterior folosite pentru a produce lapte, pudră proteică și înghețată.
Laptele sintetic este dezvoltat în Australia de către startup-ul Eden Brew din Werribee, Victoria. Afacerea își propune să atragă consumatorii care devin din ce în ce mai îngrijorați de schimbările climatice, în special de rolul pe care îl joacă metanul produs de vacile de lapte.
Tehnologia produsului Eden Brew ar fi fost creată de CSIRO. Aceleași proteine prezente în laptele de vacă sunt produse prin „fermentație precisă” într-un proces care începe cu drojdia.
Potrivit CSIRO, aceste proteine oferă laptelui multe dintre calitățile sale esențiale și ajută la explicarea texturii sale cremoase și a capacității de spumare. Produsul finit este realizat prin combinarea bazei de proteine cu arome, îndulcitori și alți aditivi.
În Australia, All G Foods a strâns luna trecută 25 de milioane de dolari pentru a accelera fabricarea laptelui lor sintetic. Afacerea își propune să facă laptele său sintetic mai accesibil decât laptele de vacă în următorii 7 ani.
Afacerea cu produse lactate ar putea fi perturbată în mod semnificativ dacă sectorul laptelui sintetic își poate îndeplini în mod constant obiectivele de cost. Acest lucru poate duce oamenii mai departe de creșterea convențională a animalelor și către sisteme alimentare cu totul noi.
Articol de Izabela Constantin