Oamenii de știință de la Universitatea din California, Școala de Științe Biologice Irvine și Școala de Medicină au găsit o modalitate de a restabili vederea la șoarecii adulți cu orbire congenitală, potrivit unui comunicat de presă instituțional.
Descoperirea indică capacitatea creierului de a se adapta și de a se reconecta în ciuda maturității relative a rozătoarelor.
Cercetătorii au examinat tratamentul pentru amauroza congenitală Leber (LCA), un grup de boli ereditare ale retinei caracterizate prin afectarea semnificativă a vederii la naștere. Afecțiunea apare ca urmare a unor mutații în oricare dintre cele peste două duzini de gene și duce la degenerarea sau disfuncția fotoreceptorilor retinei.
Cercetătorii lucrează de mult timp la dezvoltarea unor metode de tratament pentru fotoreceptorii deteriorați sau disfuncționali.
Conform studiilor anterioare efectuate pe copii cu LCA, tratamentele cu retinoizi sintetici care sunt injectate direct în ochi pot ajuta la restabilirea unei anumite părţi a vederii. Cu toate acestea, modul în care aceste terapii afectează adulții nu este încă suficient de clar.
„Sincer, am fost uimiți de cât de mult a salvat acest tratament circuitele cerebrale implicate în vedere”, a spus Sunil Gandhi, profesor de neurobiologie și comportament, autorul studiului.
„Văzul implică mai mult decât retinele intacte și funcționale. Începe din ochi, care trimite semnale în tot creierul. Este în circuitele centrale ale creierului unde apare de fapt percepția vizuală”. a adăugat el.
Până de curând, oamenii de știință credeau că pentru conectarea corectă a circuitelor centrale ale creierului, acele semnale trebuiau primite în copilărie. Cu toate acestea, rezultatele studiului actual, care a folosit modele de rozătoare ale LCA, au fost surprinzătoare.
„Semnalizarea căii vizuale centrale a fost restabilită semnificativ la adulți, în special circuitele care se ocupă cu informațiile care provin de la ambii ochi”, a spus Gandhi.
„Imediat după tratament, semnalele provenite de la ochiul din partea opusă, care este calea dominantă la șoarece, au activat de două ori mai mulți neuroni în creier. Ceea ce a fost și mai uimitor a fost că semnalele venite din calea ochiului de aceeași parte au activat de cinci ori mai mulți neuroni în creier după tratament și acest efect impresionant a fost de lungă durată. Restabilirea funcției vizuale la nivelul creierului a fost mult mai mare decât mă așteptam din îmbunătățirile pe care le-am văzut la nivelul retinei. Faptul că acest tratament funcționează atât de bine în calea vizuală centrală la vârsta adultă susține un nou concept, și anume că există un potențial latent pentru vedere care abia așteaptă să fie declanșat.” a declarat el.
Potrivit lui Gandhi, aceste noi descoperiri ar putea deschide calea pentru dezvoltarea terapiilor cu retinoizi pentru a restabili pe deplin calea vizuală centrală la adulții care suferă de această boală.
Studiul a fost publicat în revista Current Biology.
Aceste descoperiri ilustrează plasticitatea semnificativă a sistemului vizual central adult și subliniază potențialul terapeutic al administrării de retinoizi pentru adulții cu boli retiniene.
Articol de Răzvan Lupu