HomeHealthO nouă întrebuințare a pielii de broască

O nouă întrebuințare a pielii de broască

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au dezvoltat un nou pansament regenerativ pentru răni, care este fabricat din piele de broaște.

Deși carnea de broaște este considerată o delicatesă, o ciudățenie sau ambele în multe părți ale lumii, aceasta este consumată pe scară largă în Singapore. Provine în principal de la broaște taurine crescute în ferme, iar pielea acelor broaște sunt de obicei aruncate în timpul procesării.

Condusă de conf. univ. Prof. Dalton Tay, o echipă NTU a dezvoltat un proces prin care impuritățile sunt îndepărtate din pielea de broaște. Mai departe, acea piele este amestecată într-o pastă, apoi colagenul pur este extras din pastă. Colagenul respectiv este ulterior încorporat într-un plasture biodegradabil, biocompatibil.

Speranța este că atunci când este aplicat pe o rană cronică, plasturele va accelera vindecarea, oferind un strat poros pentru coagularea celulelor albe din sânge și a agenților de vindecare. Apoi, va servi și ca o barieră de protecție, care va îmbunătăți și mai mult vindecarea, menținând rana umedă.

În plus, în etapele ulterioare ale vindecării, colagenul ar trebui să funcționeze ca o structură asemănătoare schelei în care celulele pielii adiacente să migreze. În timp, pe măsură ce celulele pielii se reproduc și plasturele se degradează, acesta ar trebui să fie complet înlocuit cu piele nouă.

Deși utilizarea colagenului provenit din bovine a fost explorată anterior în același scop, Tay consideră că colagenul derivat din amfibieni va oferi o biocompatibilitate mai bună cu oamenii. De fapt, anul trecut a anunțat un material experimental de reparare a oaselor, care a fost făcut și din piele de broaște (și solzi de pește).

Pansamentul este dezvoltat în parteneriat cu firma de tehnologie medicală din Singapore Cuprina Wound Care Solutions, care fabrică un produs care utilizează viermi vii pentru a îndepărta țesutul mort din locurile rănilor. Planurile prevăd ca ambele tehnologii – utilizate împreună – să facă obiectul unor studii clinice umane în următorii doi ani.

Utilizarea acestor deșeuri marine pentru a crea colagen valoros este o modalitate crește și rata de reciclare a deșeurilor, pe măsură ce țara se îndreaptă către un Master Plan Zero Waste și promovează o bioeconomie circulară.

Profesorul asociat Dalton Tay de la Școala de Știință și Inginerie a Materialelor din NTU, un expert în evaluarea biomasei animale și vegetale, a declarat că acest efort de cercetare și comercializare va ajuta Singapore să-și atingă obiectivul de a deveni o țară durabilă și eficientă din punct de vedere al resurselor și rezistentă la climă.

Folosind acest produs secundar marin bogat în colagen ca materie primă, echipa speră să reducă risipa de colagen pur și costul produsului la scară pentru a oferi publicului o soluție accesibilă, dar eficientă pentru îngrijirea rănilor.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente