HomeHealthO nouă ipoteză uimitoare: gravitația poate provoca sindromul intestinului iritabil

O nouă ipoteză uimitoare: gravitația poate provoca sindromul intestinului iritabil

Gravitația este o posibilă cauză a sindromului intestinului iritabil (SII), potrivit dr. Brennan Spiegel, directorul Cercetării Serviciilor de Sănătate la Cedars-Sinai din Los Angeles.

Raportul său, publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie, descrie modul în care corpurile noastre, inclusiv intestinele, coloana vertebrală, inima, nervii și creierul, au evoluat pentru a gestiona forța gravitației asupra sistemelor noastre interne.

Oamenii de știință nu înțeleg încă de ce sau cum se dezvoltă SII, deși este cea mai frecventă tulburare gastrointestinală.

Brennan Spiegel explică că atât SII, cât și multe alte afecțiuni ar putea rezulta din incapacitatea organismului de a gestiona gravitația.

Atâta timp cât a existat viață pe Pământ, de la cele mai timpurii organisme până la Homo sapiens, gravitația a modelat fără încetare totul pe planetă. Corpul nostru este afectat de gravitație din momentul în care ne naștem și până în ziua în care murim. Este o forță atât de fundamentală încât rareori observăm influența ei constantă asupra sănătății noastre.”

În raportul său, Spiegel spune că, dacă organele interne ale unor oameni nu pot gestiona forța gravitațională, se pot dezvolta diverse simptome, inclusiv durere, crampe, amețeli, transpirații, bătăi rapide ale inimii și probleme de spate. Potrivit cercetătorului, ar putea contribui și la creșterea excesivă a bacteriilor în intestin.

Detalii despre raportul privind SII și gravitate

Raportul lui Spiegel subliniază mai multe teorii cu privire la cauza SII. Una dintre teorii susține că este o tulburare intestin-creier, care uneori poate fi tratată de terapiile comportamentale și neuromodulatorii.

Anomaliile din microbiomul intestinal contribuie la dezvoltarea SII, fiind cunoscut că antibioticele sau dietele slab fermentabile pot ajuta la gestionarea afecțiunii. Alte cauze posibile ar putea include anomalii ale contractiilor musculare din intestin în timpul digerării alimentelor, hipersensibilitate intestinală, niveluri anormale de serotonină sau un sistem nervos dereglat.

Spiegel adaugă că efectul gravitației asupra sistemului musculo-scheletic ar putea juca, de asemenea, un rol important. Mușchii slabi sau problemele coloanei vertebrale pot determina lăsarea diafragmei, ducând la un abdomen comprimat. Acești factori ar putea declanșa probleme de motilitate sau creșterea excesivă a bacteriilor în intestin.

O intoleranță la gravitație

Problemele cu sistemul musculo-scheletic ar putea explica de ce exercițiile fizice și terapia fizică oferă o ameliorare atunci când se tratează SII.

Spiegel subliniază că fluturii pe care îi simți când ești nervos sunt același sentiment pe care îl ai atunci când cobori pe un roller coaster sau în timpul turbulențelor dintr-un avion. Aceste sentimente ar putea fi detectoare de forță gravitațională pentru a ne anunța când experimentăm sau suntem pe cale să experimentăm o cădere periculoasă. SII ar putea fi mai frecventă la persoanele predispuse la supraestimarea amenințărilor cu forța gravitațională.

Un alt factor care poate juca un rol este serotonina, un neurotransmițător care ar fi putut evolua parțial pentru a gestiona gravitația în toate sistemele corpului. Serotonina este necesară pentru creșterea stării de spirit. Fără eA, oamenii nu ar fi capabili să stea în picioare, să mențină echilibrul, să circule sângele sau să pompeze conținutul intestinal împotriva gravitației.

Serotonina dereglată poate fi o formă de eșec gravitațional. Când biologia serotoninei este anormală, oamenii pot dezvolta SII, anxietate, depresie, fibromialgie și oboseală cronică. Acestea pot fi forme de intoleranță gravitațională.” a spus Spiegel.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a testa această abordare și posibilele tratamente.

Această ipoteză este foarte provocatoare, dar cel mai bun lucru este că e testabilă. Dacă se dovedește corectă, este o schimbare majoră de paradigmă în modul în care gândim despre SII și, eventual, despre tratament”, a spus Shelly Lu, director al Diviziei de boli digestive și hepatice din Cedars-Sinai.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente