HomeHealthO nouă metodă de întinerire a celulelor

O nouă metodă de întinerire a celulelor

Cercetătorii de la Cambridge susțin că au găsit o modalitate de a inversa procesul de îmbătrânire a pielii umane, împlinind astfel visul a milioane de femei și bărbați. Aceștia au reușit să reprogrameze celulele pielii, făcându-le să arate mai tinere cu 30 de ani.

Mai mult de atât, oamenii de știință susțin că sunt capabili să restabilească și funcțiile pierdute în cazul celulelor bătrâne și sunt de părere că pot face același lucru și cu alte țesuturi din organism. Scopul lor final este de a dezvolta tratamente pentru boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Noua tehnologie pleacă de la cercetările din anii ’90 de la Institutul Roslin din Edinburgh. În cadrul acelei cercetări, oamenii de știință au preluat o celulă mamară prelevată de la o oaie de șase ani într-un embrion. Acest proiect a dus la crearea oii Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulă somatică adultă. Dolly a arătat că genele din nucleul unei celule mature au capacitatea să revină la o stare totipotentă embrionară, ceea ce înseamnă că celula se poate diviza pentru a produce toate celulele diferențiate la un animal.

Scopul cercetătorilor de la Institutul Roslin nu a fost de a clona oi sau oameni, ci de a dezvolta celulele stem embrionare umane, despre care sperau că ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi celulele musculare, ale cartilajelor și celulele nervoase, pentru a înlocui părțile defecte ale corpului.

Tehnica folosită pentru crearea lui Dolly a fost simplificată mai târziu de către profesorul Shinya Yamanaka. Acesta a primit premiul Nobel în 2007, fiind primul om de știință care a transformat celulele normale, care au o funcție specifică, în celule stem, care au abilitatea specială de a se transforma în orice tip de celulă. Noua metodă, numită IPS, a implicat adăugarea de substanțe chimice la celulele adulte timp de aproximativ 50 de zile. Acest lucru a dus la modificări genetice care au transformat celulele adulte în celule stem.

Atât în tehnica folosită pentru crearea lui Dolly, cât și în IPS, celulele stem create trebuie să se dezvolte  în celule noi pentru a crește mai apoi în țesuturile de care pacientul are nevoie. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil și deși au fost investiți ani în cercetarea celulelor stem,  acestea sunt încă prea puțin folosite în vindecarea bolilor.

Cercetătorii de la Cambridge au folosit metoda IPS pentru tratarea unor celule ale pielii unei persoane de 53 de ani. Aceștia au scurtat în schimb baia chimică de la 50 la aproximativ 12 zile. Cercetătorii au fost uimiți să constate că celulele nu s-au transformat în celule stem embrionare, ci au întinerit în celule ale pielii care arătau și se comportau ca și cum ar fi aparținut unei persoane de 23 de ani.

Tehnica nu poate fi transpusă imediat într-un cadru clinic însă, deoarece IPS crește riscul de cancer. Momentan, următorii pași ai cercetării sunt înțelegerea mecanismului precis care a permis această reprogramare parțială, dar în cele din urmă ar putea fi folosită pentru terapii celulare în situații în care vârsta celulelor face diferența, cum ar fi vindecarea pielii pentru arsuri. Mai departe, ar fi interesant să se afle dacă această tehnologie poate fi folosită  pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.

„Dacă abordări similare sau terapii noi ar putea întineri celulele imune, despre care știm că devin mai puțin receptive pe măsură ce îmbătrânim, atunci în viitor ar putea fi posibilă creșterea răspunsului oamenilor la vaccinare, precum și capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor”.

Mecanismul din spatele reprogramării celuleor nu este încă pe deplin înțeles, însă este următorul pas pe care oamenii de știință vor să îl facă.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente