HomeHealthUn anumit tip de astm ar putea proteja împotriva formelor grave de...

Un anumit tip de astm ar putea proteja împotriva formelor grave de Covid

La începutul pandemiei, persoanele care sufereau de afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi astmul, erau îngrijorate de faptul că aceast virus este deosebit de grav în cazul lor. Cu toate acestea, se pare că oamenii diagnosticați cu anumite tipuri de astm bronșic trec prin boală mai bine decât s-ar fi așteptat.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au dezvăluit motivele biologice ale modului în care boala evoluează și care este motivul pentru care o categorie din pacienții cu astm bronșic este mai puțin susceptibilă să dezvolte Covid într-o formă severă.

Există mulți factori de sănătate care cresc riscul ca o persoană să dezvolte o formă severă de Covid, dar și boli pulmonare cronice, cum ar fi bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Pe măsură ce pandemia a continuat, epidemiologii au descoperit că persoanele cu astm alergic sunt mai puțin susceptibile la forme severe ale bolii.

Pentru a cerceta acest lucru, echipa a folosit culturi de celule din tractul respirator uman. Pentru a imita căile respiratorii ale persoanelor astmatice, ei au tratat unele dintre probe cu o proteină despre care se știe că este întâlnită în cazul astmaticilor, numită interleukina-13 (IL-13). Unul dintre lucrurile pe care le provoacă prezența sa în cazul persoanelor care suferă de astm este creșterea producției de mucus dincolo de nivelurile sănătoase.

Mai departe, cercetătorii au infectat culturile celulare cu SARS-CoV-2. În celulele tratate cu IL-13, coronavirusul a prezentat probleme în ceea ce privește invadarea celulei pentru a se reproduce și a se răspândi. În celulele netratate, între timp, au existat mult mai multe infecții.

Deși citokinele precum IL-13 nu pot fi utilizate drept terapii, deoarece declanșează inflamația, este important să înțelegem căile moleculare naturale pe care celulele le folosesc pentru a se proteja de invazia patogenului, deoarece aceste studii au potențialul de a dezvălui noi ținte terapeutice.

Atunci când cercetătorii au studiat interacțiunea dintre celulele respiratorii și virus, aceștia au observat faptul că tratamentele cu IL-13 a redus semnificativ numărul de celule infectate, crescând în același timp mucusul produs de aceste celule. Chiar și după ce mucusul a fost îndepărtat celulele au arătat în continuare un grad de protecție împotriva coronavirusului.

„Eliminarea intensă virală și celulară cauzată de infecția cu SARS-CoV-2 a fost atenuată de IL-13, care a afectat intrarea virală, replicarea și răspândirea”, concluzionează autorii studiului.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente