Oamenii de știință germani raportează că au folosit celulele proprii ale pacienților cu Lupus pentru a trata cu succes acest tip de boală autoimună, potrivit unui raport publicat de Wired.
Bolile autoimune apar atunci când sistemul natural de apărare al organismului nu poate face diferența dintre propriile celule și celulele străine, determinându-l să atace celulele normale și să creeze ravagii. Astăzi există peste 80 de tipuri de boli autoimune care afectează o gamă largă de părți ale corpului și toate sunt devastatoare.
Acesta este motivul pentru care noul tratament este atât de promițător.„Acesta este cât se poate de aproape de a găsi un tratament”, a declarat Hoang Nguyen, manager senior la Lupus Research Alliance, pentru Wired.
„Au corectat celulele care produc anticorpi împotriva propriilor țesuturi ale corpului”, a adăugat Nguyen, care nu a fost implicat în studiu.
Studiul a fost publicat pe 15 septembrie în revista Nature Medicine.
Trebuie menționat că, oricât de eficient a fost tratamentul (toți participanții au ajuns în remisie completă), acesta a fost efectuat doar pe un eșantion foarte mic de cinci persoane.
Tratamentul se numește terapie CAR-T și a fost folosit anterior împotriva unor tipuri de cancer. Acesta implică modificarea celulelor T ale pacientului, o parte a sistemului imunitar care se concentrează pe anumite particule străine și declanșarea acestora să caute și să distrugă o țintă specifică din organism adică celulele B care dezvoltă autoanticorpi auto-atacatori la persoanele cu Lupus. Pentru acest tratament special, medicii au luat celule T de la pacienți le-au modificat genetic pentru a avea capacitatea de a identifica o proteină numită CD19 care apare pe suprafața celulelor B apoi au infuzat aceste noi celule T aceloraşi pacienți și le-au lăsat să găsească și să elimine celulele B deteriorate.
Rezultatele au fost absolut impresionante. A durat aproximativ 100 de zile pentru ca pacienții să înceapă să producă noile celule B sănătoase, în timp ce autoanticorpii au dispărut complet. Toți participanții la studiu sunt acum fără simptome de 5 – 17 luni, cea mai lungă perioadă de urmărire de până acum. Cercetătorii speră că pacienții nu vor recidiva.
Terapia CAR-T a arătat șanse de recidivă de 40% până la 50% la cei tratați pentru cancer, astfel încât teama că Lupusul ar putea reveni rămâne ridicată. Cu toate acestea, există unele caracteristici ale bolilor autoimune care le fac să fie mai potrivite pentru tratamentul cu CAR-T.
„Diferența dintre cancer și autoimunitate este că în cancer sunt de obicei mai multe celule implicate în timp ce în autoimunitate numărul de celule B este mult mai mic și prin urmare, se pare că profilul de siguranță al terapiei cu celule CAR-T și al autoimunității este mult mai bun decât în cazul cancerului.”a declarat Wired Georg Schett, vicepreședinte de cercetare la Universitatea din Erlangen-Nürnberg din Germania, care a făcut parte din echipa de studiu.
Articol de Răzvan Lupu