HomeHealthEste posibil să se inverseze procesul de îmbătrânire?

Este posibil să se inverseze procesul de îmbătrânire?

Noi descoperiri arată că este posibil să se inverseze procesul de îmbătrânire prin supraexprimarea proteinei NANOG.

Oamenii de știință de la Universitatea din Buffalo au întreprins un studiu care arată un proces de inversare a îmbătrânirii celulelor musculare.

Celulele musculare nu sunt capabile să se dividă și să se repare. Procesul este cunoscut sub numele de senescență celulară și are loc în timpul îmbătrânirii.

Acest nou studiu a constatat că, prin supraexprimarea unei anumite proteine ​​numite NANOG, celula nu trebuie resetată la o stare diferită pentru a inversa îmbătrânirea. Încercările anterioare de a inversa îmbătrânirea celulelor s-au concentrat pe întoarcerea celulei la o stare mai asemănătoare celulelor stem. Acest lucru resetează literalmente celula la procesul de formare.

Această nouă tehnică urmează o cale complet diferită. Senescența celulară are loc în timpul îmbătrânirii, când celulele ajung într-un punct în care nu mai sunt capabile să se repare și nu se mai pot diviza. Materialul genetic din interiorul celulei devine instabil, determinând celula să degenereze și să se îmbolnăvească. În consecință, întregul nostru organism în timp încetează să regenereze celulele. Studiul arată că acest lucru este oarecum înșelător și nu atât de rău pe cât pare. În precursorul embrionar al celulelor musculare se găsește o proteină cunoscută sub numele de NANOG. Prin supraexprimarea sau excitarea proteinei NANOG oamenii de știință au reușit să inverseze degradarea celulară legată de vârstă și să îi mărească propriile mecanisme de reparare a ADN-ului.

Mai interesant a fost că atunci când NANOG a fost supraexprimat la șoarecii îmbătrâniți prematur numărul de celule stem musculare a crescut, întărind și mai mult rezultatele studiului care susţine că NANOG ar putea avea proprietăți de întinerire. Acest lucru ar putea ajuta la inversarea procesului de îmbătrânire.

În cele din urmă, studiul ar putea duce la noi tratamente sau terapii care ajută la inversarea senescenței celulare și să  ajute mulți oameni care suferă de tulburări legate de vârstă.” a declarat autorul corespondent al studiului, profesorul Stelios T. Andreadis.

Studiul mai spune că mușchiul scheletic este un organ foarte regenerativ care cuprinde aproximativ 45% din masa corporală totală și permite mișcările scheletice, precum și reglarea metabolismului.

Actul de regenerare în organism se realizează în ţesutul muscular prin proliferarea miofibrelor. Progenitorii miogeni, sau inițiatorii de bază ai creșterii musculare atunci când sunt activați, proliferează, diferențiază și contribuie la creșterea regenerativă a miofibrelor deteriorate. Scăderea progenitorilor miogeni scad și capacitatea de regenerare în timp.

Studiul de la Universitatea din Buffalo a arătat că atunci când o proteină din progenitorii miogeni, NANOG, este supraexprimată sau excitată, procesul crește numărul și proprietățile regenerative ale progenitorilor miogeni.

Din păcăte NANOG nu a mai proliferat miofibre când numărul de celule cumulate a crescut după aproximativ 20 – 25 de zile de la supraexpresie.

Acest dezavantaj nu este totuși sfârșitul cercetării de a găsi o modalitate care să inverseze îmbătrânirea,  este un motiv de a continua  descoperirea altor modalități pentru a învinge procesul de îmbătrânire.

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente