„Studiul nostru demonstrează cum telemedicina integrează cu succes tratamentul medical și comportamental.”
Practica furnizării de servicii medicale de la distanță prin tehnologia de telecomunicații este cunoscută sub denumirea de telemedicină. Presupune transmiterea electronică a informațiilor medicale între site-uri și poate cuprinde numeroase servicii, cum ar fi consultații medicale, diagnostic, planificarea tratamentului și monitorizarea pacientului.
Practica a câștigat proeminență, în special ca răspuns la pandemia COVID-19, pentru capacitatea sa de a oferi servicii de asistență medicală mai accesibile și mai convenabile. Acum, un nou studiu efectuat pe 12 programe de tratament cu opioide constată că poate avea mai mult succes în tratarea pacienților decât abordările mai convenționale, cum ar fi trimiterile în afara sediului.
Din 2017 până în 2022, cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au efectuat cercetări în cadrul a 12 programe de tratament cu opioide cu eliberare de metadonă din statul New York cu 602 subiecți care au fost tratați pentru hepatita C și monitorizați timp de doi ani după vizitele inițiale pentru a verifica dacă există reinfecție.
Spre deosebire de 35,2% dintre indivizii care au fost îndrumați către un specialist în afara sediului, cercetătorii au descoperit că 90,7% dintre cei care s-au folosit de telemedicina programului de tratament cu opioide s-au vindecat efectiv de infecția cu hepatita C și chiar au raportat reduceri semnificative ale consumului de substanțe. În lotul de trimitere, două treimi dintre participanți nici măcar nu au început tratamentul.
„Telemedicina duce la reținerea ridicată a pacienților în îngrijire și vindecare în cadrul acestei populații”, a spus Andrew H. Talal, MD, Profesor de medicină la Scoala Jacobs de Medicină și Științe Biomedicale de la UB și investigator principal.
„Am observat scăderi semnificative ale consumului de substanțe în rândul tuturor celor care s-au vindecat, indiferent de lotul studiului în care au fost. Interviurile cu pacienții au arătat că vindecarea de hepatită C le-a întărit încrederea în sine și le-a permis să abordeze alte probleme de sănătate și provocări din viața lor” a adăugat el.
Rezultatele evidențiază unul dintre principalele avantaje ale telemedicinei: face asistența medicală mai accesibilă celor cu tulburări de consum de opioide, care se confruntă frecvent cu stigmatizarea și respingerea în mediile medicale tradiționale. Pacienții din program au putut să-și îmbunătățească statutul educațional, să obțină un loc de muncă și, în consecință, s-a descoperit că interacționează mai rar cu sistemul de justiție penală.
„Studiul nostru demonstrează modul în care telemedicina integrează cu succes tratamentul medical și comportamental”, a adăugat Talal, explicând că atunci când participanții au încredere în personalul programului, ei au și încredere în furnizorul de telemedicină, în special atunci când acel furnizor manifestă empatie, permițând o terapie eficientă și rezultând în satisfacție ridicată a pacientului.
Potrivit lui Talal, constatările arată că telemedicina ar trebui utilizată ca o modalitate de a îmbunătăți accesul la îngrijirea sănătății pentru alte grupuri marginalizate care se confruntă cu o varietate de probleme medicale.
Angajamentul cu succes al studiului a unei populații subreprezentate în cercetarea clinică, implementarea și finalizarea fructuoasă a unui studiu clinic provocator sunt, de asemenea, demne de remarcat.
Articol de Răzvan Lupu