În 26 noiembrie 2021, OMS a declarat varianta B.1.1.529, numită Omicron, o variantă virala îngrijorătoare, la întâlnirea Grupului consultativ tehnic al OMS privind evoluția virusului (TAG-VE). Omicron este a patra variantă numită alarmantă de Coronavirus, după Delta. Această decizie s-a bazat pe dovezile prezentate la TAG-VE care au aratat că Omicron a suferit mai multe mutații care pot afecta atât severitatea bolii, cât și transmisibilitatea lui.
Deși este nevoie de mai mult timp ca oamenii de știință să construiască o imagine de ansamblu asupra virusului și a impactului său asupra lumii, știm deja că prezenţa acestuia este acum confirmată în mai bine de 20 de ţări.
Cât de repede se răspândește?
Creșterea rapidă a numărului de cazuri în Africa de Sud este ceea ce îi îngrijorează pe cercetători, deoarece sugerează o răspândire crescută a variantei Omicron. La 26 noiembrie numărul de cazuri înregistrate în Africa de Sud ajunsese la 3.402, iar in mai puțin de o săptămână, pe 1 decembrie numărul cazurilor se dublase, raportându-se 8.561 de infectări.
Epidemiologii calculează rata creșterii unei epidemii folosind R (media cazurilor noi generate de fiecare infecție). Institutul național pentru comunicarea bolilor din Africa de Sud (NICD) menționează că valoarea lui R este acum mai mare de 2, iar aceasta era sub 1 în septembrie, când varianta Delta era prevalentă. „Aceste fapte sugerează că Omicron are potențialul de a se răspândi mult mai repede și de a infecta mai mulți oameni ca Delta”, spune Tom Wenseleers, cunoscut biolog din cadrul Universității Catolice din Leuven, Belgia.
Cât de periculos este Omicron?
Primele notări din Africa de Sud despre această variantă a coronavirusului sugerează o simptomatologie mai blândă faţă de predecesorii ei, însă severitatea acesteia este dificil de analizat momentan. La începutul fiecărui nou focar au existat supoziții ce au fost demontate o data cu strângerea unui eșantion mai larg de date care să cuprindă mai multe ţări. Astfel, analiza statistică răspândită pe o arie geografică extinsă este pivotală în determinarea pericolului pe care Omicron îl generează. Cercetările vor continua cu date despre infecțiile cu Omicron în alte ţări pentru a putea crea o imagine cât mai amplă a situației la nivel global al riscului infecției cu Omicron.
Pot vaccinurile să ne protejeze de această variantă?
Ascensiunea rapidă a variantei în Africa de Sud sugerează că virusul are capacitatea să ocolească imunitatea împotriva coronavirusului. O publicație a NICD din 2 decembrie evidențiază că rata de reinfectare în Africa de Sud, unde doar 25% din populație este vaccinată, a crescut odată cu răspândirea Omicron. Momentan nu este sigur dacă aceste rezultate se vor replica și în rândul populațiilor unde rata de vaccinare este mult mai mare. Însă, chiar dacă Omicron poate evita anticorpii neutralizanți, aceasta nu înseamnă că răspunsurile imune declanșate de vaccinare și infecția anterioară nu vor oferi nici o protecție împotriva variantei.
Shabir Mahdi, cel care conduce studiile asupra eficacității vaccinurilor împotriva Omicron în Africa de Sud, menționează că așteptările sunt similare cu ceea ce am văzut în varianta Beta. Astfel, se așteaptă că deși numărul de infecții va fi mare la nivelul comunității, rata de spitalizare va fi mai mică. İar pentru o protecție mai bună, a treia doză va suplimenta nivelul de anticorpi din organism și va oferi o protecție crescută, cercetările subliniind că prin expunerea repetată la proteina spike a SARS-Cov2, fie prin infecție sau prin vaccinare, poate genera activitatea de neutralizare împotriva tulpinii Omicron a virusului.
Articol de Victoria Nănău
Bibliografie:
https://doi.org/10.1038/d41586-021-03614-z
https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron
https://www.nature.com/articles/d41586-021-03614-z#ref-CR1