HomeEditorialNEWS: VACCINAREA COPIILOR ANTICOVID

NEWS: VACCINAREA COPIILOR ANTICOVID

Ce spune Hans Kluge despre vaccinarea copiilor?

 

Marti, 7 decembrie 2021, într-un comunicat oficial, Hans Kluge, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa deschide subiectul vaccinării copiilor și adolescenților împotriva COVID-19.

Kluge menționează, că numarul de cazuri de coronavirus a crescut din nou, în randul populației. Creșterea cea mai abruptă este observată, în schimb, la copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5-14 ani. Utilizarea măștilor, ventilarea încăperilor și testarea regulată ar trebui să fie un standard în toate școlile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată și luată în considerare la nivel național, ca parte a măsurilor de protecție în școli. În acest context, Kludge militează pentru demararea discuțiilor la nivel național despre vaccinarea copiiilor.

„Incidența virusului este de 2-3 ori mai mare in rândul celor mici față de restul populației, iar riscurile infectării au implicații extinse. Trebuie să fim conștineti că odata cu aproprierea sărbătorilor, copiii vor intra în contact cu membrii familiei și cu bunicii, riscând sa îi infecteze pe aceștia. Știm deja că in rândul adultilor severitatea virusului este mai accentuata, crescând de 10 ori riscul de spitalizare”. Kluge adaugă că vaccinarea celor tineri nu doar că reduce transmisibilitatea virusului, dar îi și protejează de severitatea simptomelor covid sau de sindroame inflamatorii multisistemice.

Totuși, merită reamintit că noua varianta de coronavirus, Omicron, se răspândește cu vivacitate, iar demersurile către protecția populatiei nu trebuie întârziate.

Cercetarile demarate de OMS Europa și Centrul European pentru Prevenția si Controlul bolilor demonstrează prin vaccinare, din Decembrie 2020 până în Noiembrie 2021, că cel putin 470.000 de vieți au fost salvate în mod direct. Kluge evidențiază că rezultatul este dovada directă a valorii știintei și a vaccinurilor, dar și a efortului depus, atat de autorități cât și de către membrii populației.

Directorul OMS Europa  avertizează asupra faptului că 500.000 de oameni și-ar mai putea pierde viața până la începutul anului 2022 dacă noi măsuri nu sunt implementate. Varianta Delta încă este cea prevalentă, dar Omicron se răspândește continuu. „Responsabilitatea noastra, a tuturor, este stabilizarea pandemiei, iar acest lucru înseamnă să ne luptăm cu toate variantele deodata, nu cu fiecare pe rând” adauga Hans Kluge.

Bibliografie:

https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/statements/2021/statement-update-on-covid-19-we-need-to-shift-from-reaction-to-stabilization-mode-in-this-crisis

 

Traducere și adapatare Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente