HomeEditorialPastila împotriva COVID-19 a fost autorizată

Pastila împotriva COVID-19 a fost autorizată

Cu o săptămână în urmă Pfizer anunța eficacitatea pastilei pentru COVID-19 prin publicarea rezultatelor studiului clinic pe care îl desfășoară pentru testare.

Pe data de 22 decembrie Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru Paxlovid de la Pfizer pentru tratamentul bolii coronavirus cu simptome uşoare până la moderate la adulți, copii și adolescenți (cu vârsta de 12 ani și peste, cântărind cel puțin 40 de kilograme) cu rezultate pozitive ale testării directe SARS-CoV-2 și care prezintă un risc ridicat de progresie la COVID-19 sever, inclusiv spitalizare sau moarte.

Medicamentul ar putea fi disponibil pe piață chiar din acest weekend, putând fi eliberat pe bază de prescripție și ar trebui administrat cât mai rapid după pozitivarea cu COVID-19.

În timp ce FDA a spus că vaccinul este prima măsură de apărare împotriva COVID-19, medicamentul oferă un nou instrument în lupta sa împotriva virusului. Deși vaccinurile s-au dovedit eficiente în prevenirea bolilor severe cauzate de virus, furnizorii de servicii medicale au nevoie de medicamente pentru a trata zecile de milioane de oameni din SUA care încă nu s-au vaccinat. Pilula, dacă este livrată la timp, ar putea ajuta la atenuarea presiunii asupra sistemelor de îngrijire a sănătății în timpul unui val așteptat de infecții cu omicron.

Paxlovid combină un nou medicament antiviral numit Nirmatrelvir și unul mai vechi numit Ritonavir și este administrat sub formă de trei pastile, administrate de două ori pe zi timp de cinci zile.

Remdesivir, vândut sub numele de marcă Veklury, este singurul antiviral aprobat de FDA pentru tratamentul Covid-19. Se administrează intravenos, nu ca o pastilă care poate fi luată acasă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din România, în vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Alexandru Rafila a avut joi o întâlnire cu reprezentanții Pfizer pentru a găsi soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului anti-covid și pentru pacienții din România.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, a declarat Alexandru Rafila.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente