HomeHealthPfizer anunță eficacitatea pastilei împotriva COVID

Pfizer anunță eficacitatea pastilei împotriva COVID

Pfizer a publicat recent rezultatele studiului clinic derulat pentru testarea pastilei împotriva Covid pe care vor să o scoată pe piață, anunțând că previne mai multe boli grave, dar are eficacitate și împotriva variantei omicron. Rezultatele subliniază promisiunea tratamentului, pe care se bazează oficialii din domeniul sănătății și medicii, de a ușura povara spitalelor, în timp ce tot mai multe țări anunță creșteri în numărul de cazuri de infectare virusul.

Dacă FDA (Food and Drug Administration) autorizează medicamentul, ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva zile, atunci pacienții ar putea începe să-l primească până la sfârșitul acestui an în America. Deși oferta va fi limitată la început, experții în sănătate publică speră că pastilele ar putea reduce cele mai grave rezultate ale bolii, indiferent de variantă.

Pfizer a declarat faptul că în timpul studiului s-a descoperit că pilula lor antivirală reduce riscul de spitalizare și deces cu 88% atunci când este administrată persoanelor nevaccinate cu risc crescut de Covid sever în termen de cinci zile de la debutul simptomelor. Compania a mai spus că experimentele de laborator au indicat că medicamentul va ataca o proteină cheie din varianta Omicron, care este în creștere în Africa de Sud și Europa și este de așteptat să domine cazurile din SUA în săptămânile următoare.

„Este destul de uimitor și potențial transformator”, a spus Sara Cherry, virusolog la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. „Dacă am putea ține oamenii departe de spitale, asta ar avea un impact uriaș asupra asistenței medicale.”

Luna trecută, Pfizer a cerut FDA să autorizeze tratamentul, cunoscut sub numele de Paxlovid, pentru adulții cu risc ridicat, pe baza unui lot preliminar de date. Noile rezultate vor consolida, fără îndoială, cererea companiei pentru medicament, care este menit să fie prescris de un furnizor de asistență medicală după un test cu rezultat pozitiv.

Rezultatele, bazate pe o analiză a peste 2.200 de voluntari nevaccinați cu risc crescut de boală severă, se potrivesc în mare măsură cu analiza inițială, mai mică, a companiei a studiului clinic, lansat luna trecută.

Pfizer a spus că, în analiza sa finală, 0,7% dintre pacienții cărora li s-a administrat Paxlovid au fost internați în spital în termen de 28 de zile de la înrolarea în studiu și niciunul nu a decedat. În schimb, 6,5% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo au fost internați în spital sau au murit.

Pfizer a lansat, de asemenea, date preliminare dintr-un studiu separat care analizează persoanele cu un risc mai scăzut. Acești voluntari au inclus persoane vaccinate care au un factor de risc pentru boală severă, precum și pacienți nevaccinați fără factori de risc. În acest grup de 662 de voluntari, Paxlovid a redus riscul de spitalizare și deces cu 70%, a spus compania.

Oficialii din domeniul sănătății au așteptat o opțiune convenabilă precum Paxlovid încă de la începutul pandemiei. Ei se bazează pe pastile pentru a ajunge la mult mai mulți oameni decât cu tratamentele cu anticorpi monoclonali, care sunt de obicei administrate într-un spital sau clinică. Este posibil ca mai multe mărci de tratamente cu anticorpi să nu funcționeze la fel de bine împotriva Omicron.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente