HomeHealthPersoanele care suferă de cefalee cluster sunt mai susceptibile de a avea...

Persoanele care suferă de cefalee cluster sunt mai susceptibile de a avea alte boli, arată un studiu

Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, persoanele care suferă de cefalee cluster au un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni medicale, cum ar fi boli de inimă, tulburări mintale și alte boli neurologice.

Cefaleele cluster sunt o afecțiune rară care afectează 1 din 1.000 de persoane. Acestea sunt dureri de cap scurte, dar extrem de dureroase, care pot apărea în mai multe zile sau chiar săptămâni la rând. Aceste dureri de cap pot dura de la 15 minute la trei ore. Spre deosebire de migrenele și durerile de cap obișnuite, cefalea cluster nu este în general asociată cu factori declanșatori precum alimente, modificări hormonale sau stres. Există alți câțiva factori care pot declanșa cefalea cluster: consumul excesiv de alcool, fumatul, mirosuri puternice și lipsa de somn.

Persoanele cu cefalee cluster sunt de aproape două ori mai predispuse să își ia concediu medical decât cei fără.

Noi cercetări de la Spitalul Universitar Karolinska și la Spitalul Danderyd din Suedia sugerează că persoanele cu cefalee cluster sunt mai predispuse să aibă alte boli și, în consecință, să aibă mai multe zile de concediu medical.

Rezultatele noastre arată că persoanele cu cefalee cluster au un risc crescut de alte boli, iar cei care suferă de cel puțin o boală suplimentară au lipsit de patru ori mai multe zile de la muncă decât cei care au doar cefalee cluster. Ei au, de asemenea, șanse mai mari de absență pe termen lung de la serviciu.” a spus Caroline Ran,  dr. și autor al studiului, de la Institutul Karolinska din Stockholm din Suedia.

Studiul a implicat 3.240 de persoane cu cefalee cluster, cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani, majoritatea bărbați, comparativ cu 16.200 de persoane care erau similare ca vârstă, sex și alți factori. Studiul s-a desfășurat în Suedia.

Dintre cei cu cefalee cluster, 92%, sau 2.977 de persoane, au avut cel puțin o boală suplimentară. Dintre cei fără această afecțiune, 78%, sau 12.575 de persoane, au avut două sau mai multe boli.

Dintre cei cu cefalee cluster, mai multe femei au avut boli suplimentare decât bărbații, 96% și, respectiv, 90%.

Numărul mediu de zile în care o persoană a lipsit de la serviciu din cauza bolii a fost aproape de două ori mai mare în rândul persoanelor cu cefalee cluster (63 de zile), comparativ cu cei fără această afecțiune (34 de zile).

Persoanele cu cefalee cluster și cel puțin o boală suplimentară au avut de patru ori mai multe zile de absență la serviciu în comparație cu persoanele cu cefalee cluster care nu au avut o boală suplimentară.

Creșterea înțelegerii noastre cu privire la celelalte boli care afectează persoanele cu cefalee cluster și modul în care acestea influențează capacitatea lor de a lucra este foarte important. Aceste informații ne pot ajuta pe măsură ce luăm decizii cu privire la tratamente, prevenire și prognoze.”, a concluzionat Caroline Ran.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente