Un studiu recent demonstrează că două pastile experimentale de contracepție masculină reduc cu succes testosteronul.
Două pilule experimentale contraceptive masculine scad testosteronul fără a provoca efecte secundare majore, conform unui nou studiu prezentat la ENDO 2022 (reuniunea anuală a Societății Endocrine din Atlanta, Georgia).
Medicamentele, denumite DMAU și 11-MNTDC, sunt clasificate ca androgeni progestativi. Aceste medicamente reduc testosteronul, și prin urmare, diminuează numărul de spermatozoizi. Scăderea nivelului de testosteron are adesea efecte secundare neplăcute. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților din studiu au fost dispuși să continue să ia aceste medicamente, ceea ce indică faptul că efectele adverse au fost acceptabile.
“Opțiunile de contracepție masculină sunt în prezent limitate la vasectomie și prezervative, și, prin urmare, sunt extrem de limitate în comparație cu opțiunile feminine. Dezvoltarea unei metode contraceptive masculine eficace și reversibile va îmbunătăți opțiunile de reproducere pentru bărbați și femei, va avea un impact major asupra sănătății publice prin scăderea sarcinilor nedorite și va permite bărbaților să joace un rol din ce în ce mai activ în planificarea familială”, a declarat cercetătorul principal Tamar Jacobsohn, de la Programul de dezvoltare a contracepției de la Institutul Național Eunice Kennedy Shriver pentru sănătatea copilului și dezvoltarea umană.
Studiul a constat în două studii clinice de fază 1, iar participanții au fost 96 de bărbați sănătoși. Timp de 28 de zile, bărbaților din fiecare studiu li s-a administrat fie două sau patru pastile orale care conțineau medicamentul activ, fie un placebo. Nivelurile de testosteron au scăzut sub normal, după șapte zile cu medicamentul activ. Nivelurile de testosteron la bărbații care au luat placebo au rămas în limitele normale.
Conform studiului, 75% dintre bărbații care au luat medicamentul activ au spus că ar fi dispuși să îl utilizeze în viitor, comparativ cu 46,4% dintre cei care au luat un placebo. Bărbații care au luat doza zilnică de patru pastile (400 de miligrame) au avut niveluri mai scăzute de testosteron decât cei care au luat doza de două comprimate (200 de miligrame). Nu a existat nicio diferență semnificativă între cele două grupuri de tratament activ în ceea ce privește satisfacția față de medicament sau dorința lor de a-l utiliza în viitor sau de a-l recomanda altora.
„Experiențele pozitive ale bărbaților în studiile clinice și cotele ridicate de acceptabilitate pentru aceste pilule masculine ar trebui să entuziasmeze oamenii, întrucât contracepția masculină va avea potențial și o să fie disponibilă pe scară largă, în deceniile viitoare”, a spus cercetătorul Jacobsohn.
Articol de Cristina Zarioiu