HomeEditorialUn tezaur extraordinar de inele din aur antice, descoperit într-un mormânt românesc

Un tezaur extraordinar de inele din aur antice, descoperit într-un mormânt românesc

În zona Crișana a fost descoperită o comoară de 169 inele din aur antice, îngropate alături de o femeie de rang înalt,  care a trăit acum 6.500 de ani.

Un mormânt preistoric, din epoca cuprului a fost descoperit de arheologi în apropierea comunei Biharia, din județul Bihor. Tezaurul din mormânt include 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef și o brățară spiralată din cupru. Construcția drumului care leagă orașul Oradea de autostrada A3 a scos la iveală această descoperire.

Arheologii au identificat rămășițele ca aparținând unei femei pe baza dimensiunii scheletului și a faptului că a fost îngropată fără arme. Scheletul a indicat, de asemenea, că femeia era înaltă și bine hrănită, iar starea bună a dinților ei a oferit mai multe dovezi că se bucura de statutul de elită.

„Bijuteriile au fost depuse alături la o înmormântare a unei femei extrem de bogate. Acum vrem să aflăm dacă inelele erau din aur din Arhipelagul Transilvaniei”, a declarat Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Mormântul a aparținut unei femei din cultura Tiszapolgár al cărei păr ar fi fost împodobit cu inele. Cultura Tiszapolgár, care datează între 4500 î.Hr. și 4000 î.Hr., a fost o civilizație din Epoca cuprului în Europa Centrală și de Est.

Tezaurul de aur este o descoperire senzațională, având în vedere că toate piesele de aur din Bazinul Carpaților însumează în jur de 150 de piese. Ei bine, aici sunt peste 160 într-un singur inventar. O astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”, a spus Călin Ghemiș, arheologul principal care a condus acest proiect.

Muzeul vrea să afle mai multe despre femeia cu care au fost îngropate comorile. În acest sens, oasele au fost trimise la laboratoare din Târgu Mureș și Olanda pentru datare cu carbon și testare ADN. Inelele din aur sunt în curs de conservare și curățare și ar putea fi expuse la muzeu până la sfârșitul acestui an.

Săpăturile echipei au avut loc din martie până în iunie 2022. Printre săpăturile mai ample din zonă, arheologii au descoperit și urmele a două locuințe din apropierea orașului Sântandrei, cu ceramică datând între secolul II î.Hr. și secolul II d.Hr. De asemenea, a fost găsită o așezare sarmată lângă Biharia, cu o necropolă care conținea un schelet feminin cu bijuterii. Așezarea datează fie din secolul al III-lea d.Hr., fie din secolul al IV-lea d.Hr.

Sursa foto: Muzeul Țării Crișurilor

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente