Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Georgia au raportat dezvoltarea unui plasture cu microace care poate fi autoadministrat și poate imprima fără durere un tatuaj pe piele în numai câteva minute. Tehnologia este propusă pentru început pentru utilizări medicale simple pe oameni sau pe animale, dar o serie de utilizări cosmetice pot fi posibile în viitor.
„Am micșorat acul astfel încât procesul să fie lipsit de durere, dar totuși să depună eficient cerneala de tatuaj în piele”, a spus Mark Prausnitz, cercetătorul principal al lucrării. „Acesta ar putea fi o modalitate nu numai de a face tatuajele medicale mai accesibile, ci și de a crea noi oportunități pentru tatuajele cosmetice, datorită ușurinței de administrare.”
Tehnologia de microneedling există de câțiva ani, cercetătorii propunând ca plasturii să fie folosiți pentru orice, de la administrarea de vaccinuri și insulină până la măsurarea nivelurilor de alcool și glucoză în timp real. Mark Prausnitz a lucrat cu plasturi cu microace ani de zile și s-a întrebat dacă tehnologia ar putea fi folosită pentru a administra tatuaje nedureroase.
„Am văzut acest lucru ca pe o oportunitate de a ne valorifica munca pe tehnologia cu microace pentru a face tatuajele mai accesibile”, a spus Prausnitz. „În timp ce unii oameni sunt dispuși să accepte durerea și timpul necesar pentru un tatuaj, ne-am gândit că alții ar putea prefera un tatuaj care este pur și simplu apăsat pe piele și nu doare.”
Așa că, în esență, cercetătorii au fabricat o serie de plasturi cu microace cu modele simple și au proiectat acele pentru a furniza cerneală pentru tatuaj. Fiecare ac minuscul acționează ca un singur pixel al unei imagini și se dizolvă în câteva minute după ce a fost presat în piele.
Acest test preliminar al tehnologiei a demonstrat câteva aplicații simple pe modele de rozătoare. Astfel că imaginile de bază, cum ar fi numerele sau forma unei inimi, s-au imprimat eficient în piele. Cercetătorii au testat, de asemenea, diferite tipuri de cerneală, cum ar fi tatuajele sensibile la UV, care erau practic invizibile în lumină normală, dar apar atunci când sunt iluminate sub lumină ultravioletă.
„Scopul nu este de a înlocui tatuajele tradiționale, care sunt adesea lucrări de frumusețe create de artiștii tatuatori”, a menționat Prausnitz. „Scopul nostru este de a crea noi oportunități pentru pacienți, animale de companie și oameni care doresc un tatuaj nedureros care să poată fi administrat cu ușurință.”
Articol de Izabela Constantin