Un nou studiu adaugă dovezi că ora mesei poate afecta sănătatea mintală, inclusiv nivelul de depresie și anxietate. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au conceput un studiu care a simulat munca de noapte și care a testat efectele mâncatului în timpul zilei și pe timpul nopții, comparativ cu mâncatul numai în timpul zilei. S-a constatat că mâncatul pe timp de noapte a crescut nivelul depresiei și anxietății în rândul participanților.
Lucrătorii în schimburi se confruntă adesea cu o aliniere greșită între ceasul circadian central din creier și comportamentele zilnice, cum ar fi ciclurile de somn/trezire și post/mâncare. Ei au, de asemenea, un risc cu 25 până la 40% mai mare de depresie și anxietate.
În cadrul studiului realizat, pe parcursul a două săptămâni, 19 participanți (12 bărbați și 7 femei) au fost supuși la muncă de noapte simulată într-un studiu randomizat, controlat. Mesele în rândul unei jumătăți din grup au fost consumate atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, în timp ce cealaltă jumătate a mâncat doar în timpul zilei. Toate celelalte condiții au fost aceleași, inclusiv caloriile consumate, durata somnului, activitatea fizică și contextul de iluminare.
Când lucrătorilor de noapte simulați li s-au servit mese ziua și noaptea (așa cum este obișnuit pentru mulți lucrători în ture în viața reală), cercetătorii au descoperit o creștere cu 26% a nivelurilor de dispoziție asemănătoare depresiei și o creștere cu 16% a nivelurilor de dispoziție asemănătoare anxietății, comparativ cu măsura de referință. Grupul care a mâncat doar în timpul zilei nu a raportat astfel de schimbări de dispoziție.
Și mai convingător este faptul că acei indivizi ale căror ritmuri circadiene au arătat cel mai mare grad de nealiniere au avut, de asemenea, mai multe șanse de a prezenta simptome asemănătoare depresiei și anxietății. „Am găsit dovezi că ora mesei a avut efecte moderate până la mari asupra nivelurilor de dispoziție asemănătoare depresiei și anxietății în timpul muncii de noapte simulate și că astfel de efecte au fost asociate cu gradul de nealiniere circadiană internă”, au scris autorii.
« Cei care lucrează în schimburi, precum și persoanele care se confruntă cu perturbări circadiene, inclusiv schimbarea fusului orar pot beneficia de intervenția noastră privind orarul mesei. Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală de somn/circadian, de care ar putea beneficia și persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală. Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care constată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot ajuta la promovarea sănătății mintale. » a declarat co-autorul corespondent, Sarah L. Chellappa, de la Departamentul de Medicină Nucleară, Universitatea din Köln.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora dacă intoleranța la glucoză pe timp de noapte ar putea juca un rol. Rezultatele unui alt studiu randomizat recent sugerează că doar mâncatul în timpul zilei poate preveni dezechilibrele de glucoză care se dezvoltă la muncitorii în schimburi.
Există, de asemenea, loc pentru studii viitoare care să exploreze dacă un ritm circadian nealiniat poate schimba flora intestinală într-un mod care înrăutățește sănătatea mintală. La fel ca și sistemul hormonal uman, flora intestinală este, de asemenea, strâns legată de ritmul circadian uman și, atunci când un ceas biologic este nealiniat, apare inflamația. În plus, o floră intestinală alterată a fost legată de simptome de anxietate și depresie.
« Sunt necesare studii viitoare asupra lucrătorilor în schimburi pentru a stabili cu fermitate dacă schimbările în orarul mesei pot preveni vulnerabilitatea sporită a dispoziției. Până atunci, studiul nostru aduce la masă un nou „jucător”: momentul aportului de alimente contează pentru starea noastră de spirit.”, a spus autorul corespondent. Frank A. J. L. Scheer, Director al Programului de Cronobiologie Medicală în cadrul Brigham’s Division of Sleep and Circadian Disorders.
Articol de Cristina Zarioiu