Datele mai multor studii arată că cerbul cu coadă albă a dobândit infecție cu SARS-CoV-2, care s-a răspândit apoi în cadrul altor specii de cerbi.
Cercetătorii cred că SARS-CoV-2 este un tip de zoonoză, o boală care se transferă de la animale la oameni, adesea printr-un animal intermediar cu care oamenii au contact.
Experții sunt de părere că piețele de carne din Wuhan, China, au oferit o oportunitate pentru ca virusul să se transfere de la animale la oameni, așa cum a fost cazul virusului SARS-CoV original de pe piețele de carne din China în 2002 și 2003.
Pe lângă faptul că se trage din animale, există, de asemenea dovezi că SARS-CoV-2 a revenit la alte specii de animale. Sursa de încredere a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) observă că virusul a infectat atât animale de companie, cât și animale din grădini zoologice și sanctuare sau ferme.
Cercetătorii au găsit dovezi în studiile experimentale protrivit cărora dihorii, hamsterii, pisicile, primatele, liliecii și nurcile pot dobândi infecții cu virusul. Cu toate acestea, infecția care apare în mod natural este rară la animale, majoritatea cazurilor domestice raportate probabil din cauza infecției prin contactul apropiat cu persoane cu COVID-19.
Într-una dintre cercetări, autorii studiului au găsit dovezi că SARS-CoV-2 este prezent și la căprioarele cu coadă albă care nu trăiesc în captivitate. Acest subiect este important deoarece dacă virusul poate exista în populațiile de animale sălbatice, cum ar fi căprioarele, ar putea apărea noi variante în cadrul acestora.
De asemenea, dacă aceste noi variante se pot răspândi la oameni, acest lucru ar putea prezenta un risc – în special dacă varianta este mai infecțioasă sau provoacă boli severe. Orice reinfectare din rezervoarele faunei sălbatice ar putea, complica eforturile noastre pe termen lung de a lupta și suprima boala.
Gripa, care este transmisă ușor între păsări, oameni și alte mamifere (în special porci), a prezentat probleme similare. Aceste rezervoare multiple de boală pot duce la apariția unor noi tulpini împotriva cărora oamenii au imunitate mai scăzută, așa cum a fost cazul gripei porcine în 2009.
„Studiile anterioare au arătat susceptibilitatea cerbului cu coadă albă la infecția experimentală cu SARS-CoV-2 și dovezi de anticorpi ale bolii SARS-CoV-2 la căprioarele sălbatice din mai multe state din SUA. Prin urmare, am făcut acest studiu în colaborare cu Departamentul de Resurse naturale din Iowa pentru a detecta ARN-ul SARS-CoV-2 în țesuturile de cerb, confirmând infecția cu SARS-CoV-2 a cerbului în medii naturale”, declară Dr. Kuchipudi, autorul principal al studiului.
Dr. Kuchipudi și colegii săi au colectat 283 de mostre de ganglioni limfatici retrofaringieni de la căprioarele din Iowa între aprilie 2020 și ianuarie 2021 – 132 de mostre de la căprioare captive și 151 de la căprioare care trăiesc liber.
92 dintre aceste probe au fost testate pozitiv pentru Covid. În plus, în cele 7 săptămâni de după vârful pandemiei din noiembrie 2020, 80 din 97 (82,5%) probe au fost testate pozitiv.
Cercetătorii s-au uitat la tipurile de variante găsite în eșantioane și le-au încrucișat cu focare cunoscute ale variantelor la oameni. Potrivit acestor informații, oamenii de știință cred că au avut loc transmisii multiple de la oameni la căprioare și că atunci căprioarele transmiteau virusul altor căprioare.
Sunt necesare însă mai multe informții despre situația în curs de dezvoltare privind infecția de Covid în rândul căprioarelor. Cele mai importante subiecte asupra cărora cercetătorii se concentrează includ înțelegerea modului în care virusul este transmis de la oameni la căprioare și determinarea riscului de răspândire înapoi în populația umană.
Este nevoie urgentă de cercetare pentru a evalua riscul pe care acest potențial rezervor de SARS-CoV-2 îl prezintă pentru oameni, precum și posibila răspândire a virusului la alte specii sălbatice cu care interacționează căprioarele, cum ar fi prădătorii.
Articol de Izabela Constantin