Cercetătorii de la Fetal and Neonatal Research Lab au analizat modul în care bebelușii nenăscuți din uter au răspuns la arome la scurt timp după ce mama a consumat un anumit aliment.
Aceștia au expus fetușii a 100 de femei însărcinate la aromele atât de morcov, cât și de varză și au folosit tehnologia cu ultrasunete 4D pentru a capta reacțiile din interiorul uterului.
În timpul studiului, mamelor li s-a administrat o capsulă care conținea aproximativ 400 mg de morcov sau 400 mg pulbere de varză kale cu aproximativ 20 de minute înainte de scanare.
Morcovii s-au descurcat mai bine, bebelușii nenăscuți producând mai multe „fețe de râs”, în timp ce cei care au fost expuși la kale au arătat mai multe expresii de „față de plâns”.
Reacțiile faciale găsite în ambele grupuri, în comparație cu cele dintr-un grup de control format din bebeluși care nu au fost expuși la nicio aromă, au indicat că până și o cantitate mică din oricare dintre arome a fost suficientă pentru a stimula o reacție a fătului.
Probabil aceste descoperiri ne vor oferi mai multe indicii despre cum se dezvoltă receptorii umani ai gustului și mirosului. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că ceea ce mănâncă femeile însărcinate ar putea influența preferința gustativă a bebelușului după naștere.
Studiul a fost realizat alături de oameni de știință de la Universitatea Aston din Birmingham și Centrul Național de Cercetare Științifică-Universitatea din Burgundia din Franța.
„O serie de studii au sugerat că bebelușii pot avea gust și miros în uter, dar se bazează pe rezultatele după naștere, în timp ce studiul nostru este primul care a observat aceste reacții înainte de naștere”, a spus cercetătorul principal Beyza Ustun. „În consecință, credem că această expunere repetată la arome înainte de naștere ar putea ajuta la stabilirea preferințelor alimentare după naștere, ceea ce ar putea fi important atunci când ne gândim la mesajele legate de alimentația sănătoasă și la potențialul de a evita „problema alimentară” la înțărcare. A fost cu adevărat uimitor să văd reacția bebelușilor nenăscuți la aromele de kale sau de morcov în timpul scanărilor și să împărtășesc acele momente cu părinții lor.”
„Cercetări anterioare efectuate în laboratorul meu au sugerat că ecografiile 4D sunt o modalitate de a monitoriza reacțiile fetale pentru a înțelege modul în care acestea răspund la comportamentele de sănătate maternă, cum ar fi fumatul și sănătate mintală, inclusiv stres, depresie și anxietate”, a declarat Profesorul Nadja Reissland, șeful Laboratorului de Cercetare Fetală și Neonatală. „Acest ultim studiu ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea celor mai timpurii dovezi ale abilităților fetale de a simți și de a discrimina diferite arome și mirosuri din alimentele ingerate de mamele lor.”
Cercetătorii spun că descoperirile lor ar putea ajuta, de asemenea, să modeleze informațiile oferite mamelor despre importanța gustului și a dietelor sănătoase în timpul sarcinii.
Ei vor efectua acum un studiu de urmărire cu aceiași bebeluși odată ce aceștia se vor naște pentru a vedea dacă influența aromelor pe care le-au experimentat în pântece le afectează acceptarea diferitelor alimente.
Articol de Izabela Constantin