HomeEditorialPrimii roboți vii din lume se pot reproduce acum, spun oamenii de...

Primii roboți vii din lume se pot reproduce acum, spun oamenii de știință

Oamenii de știință americani care au creat primii roboți vii spun că aceste forme de viață, cunoscute sub numele de xenoboți, se pot reproduce acum, dar într-un mod care nu este întâlnit la plante și animale.

Cercetătorii de la universitățile din Vermont, Tufts și Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică de la Universitatea Harvard au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică și au aplicat inovația pentru a crea primii roboți vii care se reproduc singuri. Roboții vii sunt numiți „xenoboți” deoarece celulele stem au fost prelevate din embrionii broaștei africane cu gheare, denumită Xenopus.

Majoritatea oamenilor cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu este important din ce este făcut un robot, ci ceea ce face acesta, adică să acționeze pe cont propriu în numele oamenilor”, a spus Josh Bongard, profesor de informatică și expert în robotică la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului.

Cercetătorii au descoperit că xenoboții, formați din aproximativ 3.000 de celule, s-ar putea replica. „Xenoboții au folosit „replicarea cinetică”, un proces despre care se știe că are loc la nivel molecular, dar nu a fost niciodată observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi”, a spus Bongard.

Anterior, aceeași echipă a publicat un studiu care arată cum xenoboții ar putea fi programați folosind AI (Artificial Intelligence) pentru a se comporta într-un anumit mod, iar acum au descoperit că sunt și capabili să se reproducă.

Michael Levin, profesor la Universitatea Tufts spune că xenoboții nu se reproduc în moduri biologice normale. „Aceasta nu este o replicare la nivel celular. Celulele nu sunt cele care se reproduc aici. Aceasta este replicarea robotului în sine. Deci xenoboții fac alți xenoboți”.

Deoarece celulele sunt capabile să facă lucruri fără a fi programate, Levin susține că vor realiza mai mult decât o pot face roboții creați de om, care trebuie programați pentru fiecare funcție. „Odată ce știu cum se comportă celula, pot introduce asta în AI (Artificial Intelligence), pentru a afla cum o pot manipula pentru a îndeplini o anumită funcție, crescând astfel capacitatea robotului.”

Xenoboții au suficientă energie pentru a rezista o săptămână într-un vas, deși Levin spune că este posibil să fie ținuți în viață timp de o lună dacă se introduc substanțe nutritive în soluția lor salină. Mai important, el crede că aceste grupuri care adună celule pot fi utilizate, cu o implicare suplimentară a inteligenței artificiale, ca roboți pentru a efectua reparații microscopice.

Cercetătorii susțin că utilizarea acestui sistem pentru a înțelege cum se pot determina ca grupele de celule să facă ceea ce dorim ca ele să facă, are aplicații dincolo de bioboți, roboți sau robotică.

Are aplicații în întreaga medicină regenerativă și în AI (Artificial Intelligence), deoarece lucrurile pe care le învățăm de la acești roboți le putem prelua și construi noi arhitecturi de învățare automată care se bazează pe acel tip de plasticitate biologică uimitoare, pe care nu le-am exploatat încă în inginerie.” a adăugat profesorul Michael Levin.

sursa foto: Wyss Institute Harvard

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente