Cercetătorii de la Universitatea din York sugerează că ar putea exista o modalitate simplă de a lăsa amintirile neplăcute în trecut: indicii sonore.
În timp ce mai multe cercetări anterioare dezvăluie că redarea „indiciilor sonore” în timpul somnului poate ajuta la întărirea sau la stimularea amintirilor specifice, acesta este primul proiect care produce dovezi convingătoare că aceeași strategie poate ajuta oamenii și să uite.
„Oamenii care au suferit traume pot suferi o gamă largă de simptome supărătoare din cauza amintirilor lor despre acele evenimente. Deși este încă departe, descoperirea noastră ar putea deschide calea către noi tehnici de slăbire a acestor amintiri care ar putea fi folosite alături de terapiile existente”, spune autorul principal, Dr. Bardur Joensen, un fost doctorand la Departamentul de Psihologie din York, într-un comunicat universitar.
Autorii studiului au predat unui grup de 29 de participanți asocieri între perechi de cuvinte suprapuse. De exemplu, grupul a trebuit să învețe perechile de cuvinte „ciocan – birou” și „ciocan – Cardi B”.
Apoi, participanții au dormit peste noapte într-un laborator al Universității din York. În timp ce dormeau, echipa de cercetare le-a analizat undele cerebrale și apoi a identificat când au atins somnul profund sau cu unde lente (cunoscut și sub denumirea de somn de etapă a treia). Când s-a întâmplat asta, echipa a pornit o înregistrare care conținea cuvântul care indică obiectul pentru fiecare participant (adică ciocanul).
Studiile anterioare au descoperit că învățarea unei perechi de cuvinte și apoi auzirea unui sunet asociat cu acea pereche în timpul somnului poate îmbunătăți memoria participanților pentru perechea de cuvinte după trezirea în dimineața următoare. Acest proiect a constatat că atunci când perechile de cuvinte s-au suprapus, a avut loc o creștere a memoriei pentru o pereche, dar o scădere a memoriei a avut loc pentru cealaltă pereche. Autorii studiului concluzionează că acest lucru indică într-adevăr că este posibil să se inducă uitarea selectivă prin redarea sunetelor asociate în timpul somnului.
„Relația dintre somn și memorie este fascinantă. Știm că somnul este esențial pentru procesarea memoriei, iar amintirile noastre sunt de obicei mai bune după o perioadă de somn. Mecanismele exacte în joc rămân neclare, dar în timpul somnului se pare că conexiunile importante sunt întărite, iar cele neimportante sunt eliminate”, concluzionează autorul principal al studiului, dr. Aidan Horner, de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din York.
Articol de Izabela Constantin