O echipă de medici internaționali a susținut că o metodă de transplant de celule stem utilizată pentru tratarea leucemiei poate, de asemenea, suprima HIV-1, cea mai frecventă cauză a SIDA.
Cercetătorii au efectuat un transplant alogen de celule stem hematopoietice (HSCT) pe un pacient care suferea atât de SIDA, cât și de leucemie (cancer de sânge). Acest tratament a reușit să mențină virusul HIV-1 suprimat la pacient în ultimii nouă ani.
În ultimii patru ani, pacientul a încetat chiar să mai ia terapia antiretrovială, care este tratamentul regulat dat unui pacient pentru a ține sub control virusul HIV. Cu toate acestea, el este capabil să trăiască o viață sănătoasă.
„Am fost diagnosticat cu HIV în 2008. Astăzi, sunt cu atât mai mândru de echipa mea mondială de medici care a reușit să mă vindece de HIV-1 și în același timp, desigur, de leucemie”, a spus pacientul care a participat la studiu.
HSCT este o terapie cu celule stem care implică transferul de celule stem imature care formează sângele, de la o persoană sănătoasă la măduva osoasă a unui pacient ale cărui celule stem nu mai sunt funcționale. Pe lângă reluarea producției normale de sânge în organism și tratarea leucemiei, celulele stem transferate cuprind și mutații speciale Δ32.
Aceste mutații fac celulele imune la infecția cu HIV-1 și prin urmare, au potențialul de a oferi remisie atât a HIV, cât și a cancerului de sânge. Potrivit cercetătorilor, numărul de virusuri scade la astfel de niveluri, ca urmare a Δ32 HSCT, încât devine nedetectabil, iar asta s-a întâmplat în corpul pacientului lor.
Pacientul, care acum are 53 de ani, a fost supus HSCT în 2012, iar în noiembrie 2018 i-a fost întreruptă terapia antiretrovială. Au trecut patru ani de când a încetat să mai trăiască cu vreun tratament, iar până acum nu i s-a depistat HIV în organism. În mod surprinzător, tratamentul cu leucemie l-a eliberat atât de cancerul de sânge, cât și de HIV-1.
Autorii studiului subliniază că acesta nu este primul caz de remisie Δ32 HSCT HIV-1. Anterior, un pacient din Berlin și altul din Londra au experimentat rezultate similare după tratamentul lor pentru cancer. Cu toate acestea, munca lor de cercetare confirmă cu succes remisiunea pe termen lung (nouă ani) a HIV-1 din cauza Δ32 HSCT.
Una dintre limitările majore ale HSCT este că metoda are cu risc ridicat și nescalabil. Mutația ar putea duce, de asemenea, la infecții virale și tulburări precum boala grefă vs gazdă la pacienți. Acesta din urmă apare atunci când celulele stem de la un donator încep să atace celulele din corpul pacientului, considerându-le ca material străin.
Autorii cred că „deși HSCT care utilizează donatori cu o mutație CCR5Δ32/Δ32 nu este nici o procedură cu risc scăzut, nici ușor scalabil” cu cercetări suplimentare, este posibil să depășim aceste limitări și să dezvoltăm metode eficiente de tratament HIV pentru milioane de pacienți în viitor.
„Sper foarte mult că acești medici vor primi acum și mai multă atenție pentru munca lor. Cu siguranță vor spera că proiectele lor vor primi în continuare sprijin financiar, astfel încât să poată exista și un tratament HIV fără transplant de măduvă”, a spus pacienta de 53 de ani, care acum este complet sănătoasă.
Studiul este publicat în revista Nature Medicine.
Articol de Răzvan Lupu