Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh și Universitatea Carnegie Mellon au testat cu succes neurotehnologia pentru a stimula măduva spinării pentru a îmbunătăți mobilitatea brațului și a mâinii la pacienții cu AVC, se arată într-un comunicat de presă.
Tehnologia ar putea ajuta pacienții afectați de un accident vascular cerebral să își desfășoare activitățile de rutină mai ușor.
Un accident vascular cerebral este o urgență medicală în care creierul suferă leziuni din cauza întreruperii aportului de sânge. La nivel global, unul din patru persoane de peste 25 de ani este probabil să sufere de un accident vascular cerebral în timpul vieții. Până la 75 la sută dintre aceștia ajung cu deficite de durată în controlul motor al brațelor și mâinii. Acest lucru le limitează autonomia fizică. În prezent, nu există un tratament eficient pentru paralizia cauzată de un accident vascular cerebral.
În stimularea măduvei spinării, electrozii sunt plasați pe suprafața măduvei spinării pentru a furniza impulsuri de electricitate nervilor. Aceste impulsuri activează celulele nervoase ale măduvei spinării. Abordarea a fost folosită anterior pentru a trata durerea persistentă de grad înalt și pentru a restabili mișcarea picioarelor după leziuni ale măduvei spinării.
Cu toate acestea, brațul uman este un sistem complex. Semnalele neuronale necesare pentru a le controla adaugă o complexitate suplimentară mixului. Cercetătorii au folosit modelarea computerizată și au efectuat teste preclinice la maimuțe macac înainte de a fi autorizați să optimizeze terapia umană.
Într-o serie de teste adaptate nevoilor pacienților, stimularea le-a permis pacienților să îndeplinească sarcini de diferite complexități, fie că este vorba despre mișcarea obiectelor, deschiderea unui lacăt sau ținerea unei cutii de supă. Electrozii le-au permis pacienților să deschidă și să închidă pumnii complet, să-și ridice brațele deasupra capului și chiar să folosească o furculiță și un cuțit pentru a mânca.
„Prin stimularea acestor nervi senzoriali, putem amplifica activitatea mușchilor care au fost slăbiți de un accident vascular cerebral”, a spus Douglas Weber, Profesor de inginerie mecanică la Institutul de Neuroscience de la Universitatea Carnegie Mellon.
„Important, pacientul păstrează controlul deplin asupra mișcările lor: stimularea este de asistență și întărește activarea musculară numai atunci când pacienții încearcă să se miște.” a adăugat el.
Interesant este că efectul stimulării a durat chiar și după ce dispozitivul a fost îndepărtat. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că poate fi folosit ca metodă de asistență și de restaurare pentru recuperarea membrului superior.
Cercetătorii intenționează acum să înscrie și alți participanți pentru a optimiza tratamentul în funcție de severitatea afecțiunii.
Rezultatele cercetării au fost publicate astăzi în revista Nature Medicine.
Articol de Răzvan Lupu