HomeHealthS-a descoperit că pilula pentru cancer pulmonar reduce riscul de deces după...

S-a descoperit că pilula pentru cancer pulmonar reduce riscul de deces după o intervenție chirurgicală la jumătate

Potrivit constatărilor, medicamentul osimertinib consumat după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii a redus riscul de deces al pacienților cu 51%.

O pastilă puternică pentru cancer pulmonar s-a dovedit a fi promițătoare în a reduce riscul de deces la jumătate, conform rezultatelor studiilor clinice.

Concluziile studiilor clinice de faza 3 au fost prezentate la reuniunea anuala a Societatii Americane de Oncologie Clinica (Asco) din Chicago. Iar studiile au fost conduse de Universitatea Yale, potrivit unui comunicat de presă.

Acest nou medicament, numit osimertinib, este produs de grupul farmaceutic AstraZeneca și vândut sub numele de Tagrisso.

Pilula a fost special dezvoltată pentru a trata cel mai frecvent tip de cancer pulmonar numit cancer pulmonar fără celule mici. Pacienții cu acest cancer au de obicei o mutație specifică a genei EGFR (receptorii factorului de creștere epidermic).

Potrivit constatărilor, medicamentul osimertinib consumat după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii a redus semnificativ riscul de deces al pacienților cu 51%. În general, 88% dintre pacienții tratați cu acest nou medicament au supraviețuit timp de cinci ani, comparativ cu cei plasați în grupul placebo.

Tagrisso a redus riscul de deces cu mai mult de jumătate, stabilind în continuare acest medicament transformator ca tratament principal pentru cancerul pulmonar cu mutație EGFR. Aceste rezultate subliniază importanța diagnosticării precoce a pacienților cu cancer pulmonar, a testării mutațiilor EGFR și a tratarii tuturor celor cu o mutație EGFR cu Tagrisso”, a declarat Susan Galbraith, vicepreședinte executiv la Oncology R&D al AstraZeneca, într-un comunicat.

Acest studiu de ultimă fază a inclus 680 de participanți (cu vârste cuprinse între 30 și 86 de ani) din 26 de țări care au suferit de stadiile incipiente ale acestui cancer pulmonar.

Toți participanții la studiu au prezentat o mutație a genei EGFR, despre care se spune că este prezentă în aproximativ un sfert din toate cazurile de cancer pulmonar din întreaga lume.

Această mutație este responsabilă pentru 40% din cazurile de cancer pulmonar din Asia. Se pare că mutațiile EGFR sunt mai probabile la femei decât la bărbați și pot fi găsite la persoanele care nu au fumat niciodată sau la cei care fumează ușor.

Unele țări au autorizat acest medicament

Autorii recomandă ca acest medicament să devină „standardul de îngrijire” pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici din întreaga lume. De fapt, acest medicament este deja disponibil unor pacienți din Regatul Unit, Statele Unite și alte țări.

Aceste rezultate foarte așteptate de supraviețuire globală, cu 88% dintre pacienți în viață la cinci ani, sunt o realizare importantă în tratamentul cancerului pulmonar cu mutație EGFR în stadiu incipient. Aceste date subliniază faptul că tratamentul adjuvant cu osimertinib oferă pacienților cele mai bune șanse de supraviețuire pe termen lung”, a spus Roy S. Herbst, director adjunct și șef de oncologie medicală la Yale Cancer Center și Smilow Cancer Hospital, New Haven, Connecticut, SUA, și investigator principal în proces.

Pe termen scurt, această dezvoltare revoluționară a medicamentului oferă pacienților șanse mai mari de supraviețuire după operația de cancer pulmonar.

Rezultatele au fost publicate în The New England Journal of Medicine.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente