HomeHealthNoua pilulă robotică promite a fi o alternativă la injecțiile dureroase pentru...

Noua pilulă robotică promite a fi o alternativă la injecțiile dureroase pentru osteoporoză

Pacienții cu osteoporoză trebuie să suporte multe dureri din cauza injecțiilor zilnice pe care le primesc. Iată ca a apărut o pastilă robotică care promite să le îndepărteze durerea.

Cercetătorii de la compania de biotehnologie Rani Therapeutics din California au dezvoltat o pastilă robotică numită RT-102, care poate administra pacienților medicamente pentru osteoporoză într-o manieră nedureroasă.

Osteoporoza este o boală cronică care face oasele atât de slabe încât se pot rupe la presiune foarte scăzută. Oasele devin casante și aproape nu au rezistență din cauza acestei stări. De exemplu, un pacient cu osteoporoză poate avea fracturi chiar și din cauza tusei sau a îndoirii părților corpului.

Tratamentul implică o doză zilnică injectabilă de teriparatidă timp de până la doi ani, ceea ce îl face o experiență foarte chinuitoare pentru pacienții care suferă deja de multă durere din cauza structurii osoase slăbite.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA estimează că 10 milioane de oameni din țară au osteoporoză, iar alte 43 de milioane de persoane cu densitate osoasă scăzută sunt susceptibile de a dezvolta această afecțiune în curând.

Această tehnologie revoluționară de conversie a injecțiilor în pastile orale este un pas semnificativ înainte spre eliminarea poverii injecțiilor dureroase pentru milioane de pacienți care suferă de boli cronice”, a declarat Arvinder Dhalla, unul dintre cercetătorii și vicepreședintele diviziei de dezvoltare clinică la Rani Therapeutics.

Pastila RT-102 are un microac pe interior care vine încărcat cu o doză de medicament. Când un pacient înghite pilula, aceasta ajunge mai întâi în intestin, locul său țintă. În acest moment, un balon minuscul echipat cu microac iese din pastilă și eliberează medicamentul. În cele din urmă, pereții vascularizați ai intestinului absorb medicamentul.

Potrivit lui Dhalla, deși pilula acționează și ca o injecție în interiorul corpului, pacientul nu simte nicio senzație dureroasă în timpul procesului de administrare a medicamentului, deoarece „intestinele nu au răspuns la durere”.

După muncă, balonul și alte părți ale pastilei de unică folosință ies din corp, iar acul se dizolvă.

Cercetătorii au testat, de asemenea, siguranța și eficacitatea pilulei lor robotizate. Testul a fost făcut pe un eșantion de 39 de femei sănătoase împărțit în trei grupuri.

În timp ce membrii primului și celui de al doilea grup au primit doze mici și respectiv mari de teriparatidă prin pilulă, participanții din cel de-al treilea grup au primit medicamentul folosind injecții standard.

În timpul studiului, Dhalla și echipa ei au monitorizat mișcarea pilulei în corpul pacienților. De asemenea, au verificat concentrația drogului injectat în probele de sânge ale participanților.

Ei au descoperit că biodisponibilitatea (capacitatea medicamentului de a fi absorbit și utilizat de corpul uman) a teriparatidului eliberat de RT-102 a fost echivalentă sau chiar mai bună decât medicamentul administrat prin injecție.

Acest studiu de primă fază „oferă primele dovezi clinice privind livrarea sigură și de succes a medicamentului pentru osteoporoză printr-o pastilă robotică orală”, a spus Dhalla.

Studiul va fi prezentat la ENDO 2023, reuniunea anuală a Societății Endocrine din Chicago, pe 17 iunie 2023, la ora 9 AM (CT).

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente