HomeLifestyleSă cânți la un instrument muzical în copilărie te ajută să ai...

Să cânți la un instrument muzical în copilărie te ajută să ai o minte mai clară la bătrânețe

Se spune că muzica este terapie. Acum, cel mai recent studiu arată că muzica este, de asemenea, legată de claritatea minții la oamenii în vârstă. Să înveți să cânți la  un instrument muzical în copilărie și adolescență este asociat cu abilități de gândire îmbunătățite la o vârsta înaintată, arată o nouă cercetare.

Potrivit unui studiu de la Universitatea din Edinburgh, persoanele cu mai multă experiență de a cânta la un instrument muzical au arătat o îmbunătățire mai mare pe parcursul vieții la un test de abilități cognitive, decât cei cu experiență mai mică sau deloc.

Cercetătorii au descoperit că aceste rezultate au fost valabile indiferent de statutul socioeconomic, starea actuală de sănătate ori educația din tinerețe a participanților.

336 de participanți urmăriți

În cadrul studiului, echipa de proiect a folosit modele statistice pentru a căuta asocieri între experiența unei persoane de a cânta la un instrument muzical și modificările abilităților de gândire între 11 și 70 de ani.

Dintre cei 366 de participanți la studiu, 117 au spus că au cântat la un instrument muzical în copilărie și adolescență – mai ales la pian, dar și la acordeon, cimpoi, chitară și vioară.

Mai multe funcții fizice și mentale au fost testate pe participanți, pe măsură ce aceștia îmbătrâneau, inclusiv retestarea testului standardizat al abilităților cognitive pe care fiecare dintre ei l-a luat la vârsta de 11 ani. Acest test a inclus întrebări care necesită raționament verbal, conștientizare spațială și analiză numerică.

Participanții au făcut parte din „Lothian Birth Cohort 1936”, un grup de indivizi din Edinburgh și Lothian, născuți în 1936 care au participat și la Scottish Mental Survey din 1947, un studiu realizat pe tema sănătății mintale.

Membrii grupului care au reluat testul la vârsta de 70 de ani au fost întrebați despre experiențele muzicale de-a lungul vieții de către cercetători dornici să afle dacă experiența muzicală este legată de îmbătrânirea sănătoasă.

Muzica are beneficii probabile

Datorită tuturor acestor date, oamenii de știință au descoperit o legătură între învățarea și practicarea unui instrument muzical în timpul tinereții și îmbunătățirea abilităților de gândire mai târziu, în viață. Cu toate acestea, ei încă nu pot dovedi faptul că a cânta la un instrument în copilărie induce sistematic la o minte mai ageră la bătrânețe.

Trebuie să subliniem că asocierea găsită între cântatul la un instrument și îmbunătățirea cognitivă de-a lungul vieții a fost destul de slabă și nu putem dovedi că prima a cauzat-o pe cea din urmă”, a comentat profesorul Ian Deary, fost director al Centrului de Cercetare în Îmbătrânirea Cognitivă și Epidemiologie Cognitivă la Universitatea din Edinburgh.

Însă, studiul de față oferă noi dovezi care susțin teoria prin care se asociază practica unui instrument muzical cu beneficii cognitive mici, dar detectabile de-a lungul anilor. „Aceste descoperiri se adaugă diferitelor dovezi care au arătat până acum că activitățile provocatoare din punct de vedere mental, cum ar fi să înveți să cânți la un instrument muzical, pot fi asociate cu abilități mai bune de gândire și reflectare”, a spus Judith Okely, lector de psihologie la Universitatea Napier din Edinburgh.

Muzica are atât de multe de oferit ca activitate socială, și, în plus, este interesant să descoperi că a învăța să cânți la un instrument muzical poate contribui, de asemenea, la îmbătrânirea cognitivă sănătoasă”, a spus Katie Overy, lector superior la Reid School of Music a Universității din Edinburgh.

Studiul a fost finanțat de Age UK și Economic and Social Research Council și a fost publicat în revista Psychological Science.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente