Potrivit unui studiu clinic care a implicat femei cu vârste cuprinse între 55 și 70 de ani, introducerea acestui nutrient în dietă poate întări apărarea antioxidantă a organismului și poate reduce șansa de a dezvolta diabet, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.
Aminoacidul denumit taurină ar putea fi folosit în terapiile anti-îmbătrânire
Celulele noastre produc molecule potențial toxice cunoscute sub numele de „radicali liberi” atunci când descompun oxigenul pe care îl respirăm și alimentele pe care le consumăm în fiecare zi. Unele dintre aceste molecule îndeplinesc funcții biologice importante, dar, dacă sunt prea multe, structurile celulare interne pot fi deteriorate, afectându-le capacitatea de a funcționa și conducând la potențiale boli cronice. Acest proces este cunoscut ca stres oxidativ.
Corpul nostru are un arsenal remarcabil de enzime antioxidante care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al speciilor reactive de oxigen, dar pe măsură ce îmbătrânim aceste mecanisme de control se diminuează. Un studiu recent publicat în revista Nutrition sugerează completarea dietei cu aminoacizi, mai precis cu aminoacidul taurină.
Studiul raportat a fost realizat la Universitatea din São Paulo din Brazilia. A implicat 24 de femei voluntare cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani. Acestea au fost separate aleatoriu în două grupuri. Un grup a consumat trei capsule de 500 mg de taurină pe zi timp de 16 săptămâni (1,5 g pe zi), iar celălalt grup de control a primit pastile care conțineau pur și simplu amidon de porumb (placebo).
Markerii de stres oxidativ au fost analizați în probe de sânge prelevate înainte și după intervenție. Una dintre cele mai interesante descoperiri a fost o creștere cu aproape 20% a nivelurilor enzimei antioxidante superoxid dismutază (SOD) în grupul cu taurină, comparativ cu o scădere de 3,5% în grupul de control. SOD asigură apărarea ADN-ului și a membranelor celulare împotriva acțiunii radicalilor liberi.
„Prevenirea acumulării de radicali liberi care apare în mod natural odată cu îmbătrânirea preîntâmpină bolile cardiovasculare, diabetul și hipertensiunea arterială, printre alte afecțiuni cronice”, a spus Ellen de Freitas, profesor la Universitatea din São Paulo și co-investigator principal al proiectului.
Terapie anti-îmbătrânire
Taurina este un nutrient care se găsește în anumite alimente, cum ar fi peștele, crustaceele, puiul, curcanul și carnea de vită. În plus, este produs în mod natural în unele țesuturi ale corpului uman, în special în ficat și este important pentru funcționarea sistemului nervos central, imunitate, vedere și fertilitate.
Grupul de cerecetare a studiat proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale taurinei de cel puțin 10 ani, inițial la sportivii de înaltă performanță și mai târziu la persoanele obeze, cu doze zilnice cuprinse între 3 g și 6 g. „Rezultatele au arătat că stresul oxidativ la acești indivizi ar putea fi controlat atunci când dieta lor a fost suplimentată cu acest aminoacid. Am decis apoi să testăm strategia în contextul îmbătrânirii. Acesta a fost un studiu foarte nou, așa că am început cu o doză de siguranță foarte mică”, a spus Freitas.
Totuși, suplimentarea cu taurină este doar „cireșea de pe tort” și nu poate face miracole singură. „Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate este fundamental pentru ca efectul anti-îmbătrânire să apară”, a mai adăugat Freitas.
În următorul studiu, grupul intenționează să includă femei obeze cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani cu sarcopenie, o pierdere treptată a masei musculare care poate fi exacerbată de inflamația cronică. „Acești oameni se confruntă cu un risc acut de a dezvolta complicații. Vom oferi antrenament fizic asociat cu suplimentarea cu taurină la 3 g pe zi și vom observa eventualele modificări datorate acestor intervenții”, a spus echipa de cercetare.
Articol de Cristina Zarioiu