Doar șase minute de exerciții aerobice intense pe zi ar putea fi una dintre cele mai eficiente modalități de a ne menține creierul sănătos până la bătrânețe. Potrivit mai multor cercetători de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, doar șase minute de exerciții de mare intensitate pe zi ar putea ajuta la întârzierea apariției bolii Alzheimer.
Această nouă cercetare s-a concentrat pe o proteină specifică numită BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), care este o moleculă crucială implicată în creșterea, funcționarea și supraviețuirea celulelor creierului. De asemenea, s-a descoperit că îmbunătățește memoria și încetinește progresia bolilor neurodegenerative.
Intervențiile farmaceutice precum administrarea de medicamente nu au reușit până acum să crească cantitatea de BDNF produsă de corpul uman. În fața acestei observații, cercetătorii s-au îndreptat către alte metode care ar putea stimula proteina.
În cadrul acestui studiu de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, 12 voluntari activi fizic (cu vârste între 18 și 56 de ani) au fost supuși la trei teste pentru a vedea care este cel mai potrivit pentru a genera BDNF în creier: un post de 20 de ore, 90 de minute de ciclism de intensitate scăzută și 6 minute de exerciții de mare intensitate (ciclism într-un ritm intens).
Iar rezultatele au arătat că exercițiul scurt, dar viguros, a fost cel mai eficient mod de a crește BDNF (de 4-5 ori mai eficient decât postul). „Am văzut nevoia de a explora abordări non-farmacologice, capabile să păstreze capacitatea creierului pe care oamenii o pot folosi pentru a crește în mod natural BDNF, cu scopul de a sprijini îmbătrânirea sănătoasă”, a spus autorul principal al studiului, Travis Gibbons, de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.
Următoarea întrebare este de ce se întâmplă acest lucru Cauza acestor diferențe nu este încă cunoscută. Una dintre ipoteze este legată de modificarea substratului cerebral și de metabolismul glucozei, principala sursă de combustibil a creierului. Schimbarea substratului cerebral are loc atunci când creierul își schimbă sursa de combustibil preferată cu o alta, pentru a se asigura că cerințele de energie ale corpului vor fi îndeplinite.
Creșterea BDNF în timpul efortului se poate datora și creșterii numărului de trombocite (cea mai mică celulă din sânge) care stochează cantități mari din această proteină.
Exercițiile de mare intensitate ar putea fi folosite ca o modalitate convenabilă și ieftină de a menține creierul sănătos și de a proteja împotriva dezvoltării bolilor neurodegenerative. Efectele combinate ale postului și ale exercițiilor intense sunt o altă cale potențială de explorat.
“Acum avem numeroase studii care leagă între ele exercițiile fizice și beneficiile care pot fi observate în creier, fie că este vorba de îmbunătățirea concentrării sau de stimularea funcției cognitive, și este probabil că vor urma multe alte descoperiri. Devine din ce în ce mai clar că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea creierului în toate etapele vieții”, a spus Kate Thomas, fiziolog și autor al studiului la Universitatea Otago.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Physiology.
Articol de Cristina Zarioiu