Cercetătorii au descoperit un nou tratament pentru accidentul vascular cerebral. Este un medicament care poate contracara consecințele unui accident vascular cerebral care a fost identificat și este administrat creierului prin pulverizarea anticorpilor prin nas. HealthSite raportează că experimentul a fost efectuat pe șobolani, iar constatările au fost pozitive.
Potrivit experților, această metodă poate crește eficacitatea stimulării magnetice transcraniene (TMS), o abordare non-invazivă pentru stimularea creierului. A fost folosit terapeutic sau în studii clinice pentru a trata boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson, depresia, boala Alzheimer şi dependența, iar oamenii de știință cred acum că poate repara leziunile cerebrale asemănătoare accidentului vascular cerebral.
Accidentele vasculare cerebrale ischemice duc adesea la moartea celulelor cerebrale lipsite de oxigen, ceea ce provoacă tulburări în întregul corp, așa cum se întâmplă atunci când o arteră din creier este blocată. Cercetările anterioare au demonstrat că creierul se poate repara după un accident vascular cerebral, dar numai într-o măsură limitată.
Cel puțin la șobolani, medicamentele care contracarează consecințele unui accident vascular cerebral pot fi administrate la creier prin pulverizarea lor în nas, relatează New Scientist. Dar aducerea de molecule mari de droguri la creier este o provocare medicală, deoarece majoritatea nu își pot atinge ținta în cantități mari din cauza pereților impenetrabili ai vaselor de sânge care perfuzează creierul.
Prin nas, unele medicamente ar putea să spargă acest perete și să ajungă până la nervii responsabili de a detecta mirosul, deoarece au fibre lungi care se întind de la pasajul nazal până la creier.
Echipa a testat livrarea nazală a anticorpilor care blochează un compus din creier cunoscut sub numele de Nogo-A, care inhibă creșterea celulelor creierului. Cercetătorii au început prin a simula consecințele unui accident vascular cerebral la șobolani prin prevenirea alimentării cu sânge în anumite zone ale creierului lor. Acest lucru le-a făcut pe animale mai puțin adepte să ajungă la hrană printr-o gaură din perete, ceva ce puteau face fără efort anterior.
Accidentele cerebrale la șoareci au fost toate identice și toate au cauzat moartea celulelor creierului care controlează labele din față. Conform Medical Express, fiecare șoarece a fost evaluat în funcție de capacitatea sa de a face o anumită sarcină atât înainte, cât și după accidentul vascular cerebral.
Spray-ul nazal a fost apoi furnizat zilnic timp de două săptămâni, iar șoarecii au fost examinați pentru a determina dacă a existat vreo îmbunătățire a simptomelor. Rata de succes a spray-ului nazal de anticorpi după două săptămâni a îmbunătățit cu aproximativ 60% capacitatea lor anterioară. Între timp, cei din tratamentul placebo au înregistrat îmbunătățiri cu doar aproximativ 30% din capacitatea lor anterioară.
Când au examinat creierul de șobolan, au descoperit că șobolanii tratați au generat mai multe fibre nervoase noi. Martin Schwab de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich a spus că au atins un nivel de anticorpi care este util în vindecarea unei leziuni masive de accident vascular cerebral care a arătat că creierul are o capacitate naturală de regenerare.
Moein Moghimi de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie a adăugat că orice metodă de administrare a medicamentelor în creier ar fi benefică. Cu toate acestea, el susține că acest studiu nu stabilește că anticorpii au ajuns la creier prin călătoria în sus pe nervi, deoarece ar fi putut fi absorbiți din nas în circulație, din care cantități minore ar fi putut ajunge la creier.
Articol de Răzvan Lupu