Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și de la Universitatea din Arizona, persoanele peste 60 de ani care petrec mult timp uitându-se la televizor sau participând la alte comportamente pasive, sedentare, pot avea mai multe șanse de a dezvolta demență.
Studiul a fost publicat recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetarea a demonstrat că riscul este redus pentru persoanele care sunt implicate în activități în timp ce sunt așezate, cum ar fi citirea sau folosirea unui computer.
„Nu timpul petrecut stând în sine, ci tipul de activitate sedentară desfășurată în timpul liber are un impact asupra riscului de demență”, a spus autorul studiului David Raichlen, profesor de științe biologice și antropologie la Colegiul Dornsife de la Universitatea din California de Sud.
„Știm din studiile anterioare că perioadele lungi petrecute în fața televizorului implică niveluri scăzute de activitate musculară și consum de energie în comparație cu folosirea unui computer sau citirea”, a spus el. „Și, în timp ce cercetările au arătat că șederea neîntreruptă pentru perioade lungi este legată de fluxul sanguin redus în creier, stimularea intelectuală relativ mai mare care are loc în timpul utilizării computerului poate contracara efectele negative ale stării pe scaun.”
Cercetătorii au analizat potențialele legături dintre demența la adulții în vârstă și activitățile de petrecere a timpului liber în moduri sedentare folosind date auto-raportate de la U.K. Biobank, o bază de date biomedicală mare cu peste 500.000 de participanți în Regatul Unit.
În perioada de evaluare de referință 2006-2010, mai mult de 145.000 de persoane în vârstă de 60 de ani și peste, care nu au fost diagnosticate cu demență au completat chestionare pentru a auto-raporta informații despre nivelul lor de comportament sedentar.
Cercetătorii au analizat datele pacienților spitalizați pentru a identifica diagnosticele de demență după o medie de aproape 12 ani de urmărire. Au fost descoperite 3.507 cazuri pozitive.
Mai departe, cercetătorii au făcut ajustări pentru anumite criterii demografice (cum ar fi vârsta, sexul, rasa/etnia și tipul de loc de muncă) și factori de stil de viață (cum ar fi exercițiile fizice, fumatul și consumul de alcool, cantitatea de somn și interacțiunea socială) care ar putea avea un impact asupra sănătății creierului.
Rezultatele au rămas aceleași chiar și după ce oamenii de știință au luat în considerare nivelurile de activitate fizică. Chiar și la persoanele care sunt foarte active din punct de vedere fizic, timpul petrecut uitându-se la televizor a fost asociat cu un risc crescut de demență, iar timpul liber petrecut folosind un computer a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta demență.
„Deși știm că activitatea fizică este bună pentru sănătatea creierului nostru, mulți dintre noi cred că dacă suntem doar mai activi fizic în timpul zilei, putem contracara efectele negative ale timpului petrecut stând pe scaun”, a spus autorul studiului Gene Alexander, profesor de Psihologie și Evelyn F. McKnight Brain Institute de la Universitatea din Arizona.
„Descoperirile noastre sugerează că efectele pe care activitățile noastre le au asupra creierului sunt într-adevăr separate de cât de activi fizic suntem”, a spus Alexander, „și că a fi mai activ din punct de vedere mental, ca atunci când folosim computerele, poate fi o modalitate cheie de a ajuta la contracararea creșterii riscului de demență legat de comportamente sedentare mai pasive, cum ar fi uitatul la televizor.”
Articol de Izabela Constantin