Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani indică faptul că părinții care distribuie frecvent fotografii cu copiii lor pe rețelele sociale tind să aibă stiluri parentale mai permisive și își implică copiii în rețelele sociale la vârste mai mici.
Studiul este realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida Centrală (UCF) și de la Universitatea Indiana Bloomington, care au chestionat 493 de părinți care folosesc frecvent rețelele de socializare și au copii sub 10 ani. Participanții foloseau toate rețelele populare în momentul de față, cum ar fi Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest, TikTok și Facebook.
Cercetătorii au fost interesați să vadă ce consideră părinții a fi confidențial atunci când vine vorba de distribuit poze sau informații privind copiii lor pe internet și de riscurile implicate.
„Am fost surprinși. Spre deosebire de cercetările anterioare care evidențiază beneficiile semnificative ale partajării parentale, studiul nostru dezvăluie că o astfel de partajare a fotografiilor copiilor este asociată cu stiluri parentale permisive. Aceasta înseamnă că partajarea conținutului care îi implică pe copii de către părinți este legată de faptul că aceștia au relații de prietenie mai degrabă cu copiii lor și oferă mai puțină îndrumare decât alți părinți. În special, parentingul permisiv a fost legat de utilizarea problematică a internetului în rândul copiilor.” spune Mary Jean Amon, profesor asistent la Școala de Modelare, Simulare și Formare (SMST) de la UCF.
De asemenea, rezultatele studiului indică faptul că părinții nu fac adesea diferențierea între partajarea parentală (partajarea fotografiilor copiilor lor) și partajarea generală a fotografiilor pe rețelele sociale și, prin urmare, ar putea subestima riscurile reprezentate de implicarea copiilor pe rețelele sociale la vârste fragede. Aparent, majoritatea părinților intervievați s-au simțit confortabil să-și posteze fotografii personale din familie pe care alții să le redistribuie mai apoi. De asemenea, aceștia sunt de părere că odraslele lor s-ar bucura că părinții lor îi postează pe internet și că nu s-ar simți jenați de aceste comportamente.
Deși din punct de vedere legal copiii sub 13 ani sunt protejați de către Children’s Online Privacy Act (1998) în ceea ce privește culegerea de date online, numeroși copii ajung să fie expuși pe diferite platforme la vârste fragede. Cu toate că majoritatea platformelor de divertisment online au o limită de vârstă de 13 ani, ajungem să vedem foarte des copii mai tineri de atât postând pe Youtube sau TikTok.
Studiul ridică întrebări importante cu privire la asigurarea confortului și intimității copiilor mici pe măsură ce aceștia sunt introduși în rețelele sociale. Cercetările în acest domeniu urmăresc, de asemenea, să ajute părinții care folosesc acest mod de comunicare pentru sprijinirea creșterii copiilor.
„Există întrebări mai ample despre confidențialitatea copiilor în rețelele sociale, unde o întrebare de bază rămâne cât de multă autonomie și control ar trebui să aibă copiii asupra fotografiilor și informațiilor lor online”, spune Mary Jean Amon.
Articol de Izabela Constantin