Mai mulți cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Viena au colaborat cu Spitalul Favoriten, Universitatea de Medicină din Viena, Centrul de servicii de sănătate al Clinicii private din Viena, Universitatea privată Sigmund Freud din Viena și Clinica de zi imunologică din Viena pentru a afla dacă terapia de stimulare a nervului vagus poate avea beneficii privind procesul de vindecare în cazurile severe de Covid-19.
Nervul vag trece de la creier la trunchi, inimă, plămâni, intestine și câțiva mușchi, inclusiv cei implicați în înghițire. Acesta joacă un rol important în , vorbire, reflexul de gag, transferul alimentelor din gură în stomac, transportul alimentelor prin intestine, transpirație și alte funcții ale corpului.
Autorii studiului au spus că infecția cu SARS-CoV-2 poate duce la simptome prelungite de COVID, cum ar fi disfonie (probleme de voce), disfagie (dificultate la înghițire), amețeli, tahicardie (ritm cardiac rapid), hipotensiune ortostatică (tensiune arterială scăzută) și diaree. S-a raportat că simptomele de COVID pot dura între câteva luni și mai mult de un an.
Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au stimulat nervului vag auricular (aVNS) pentru a modula sistemul nervos parasimpatic, cu scopul de a activa căile antiinflamatorii asociate și pentru a restabili echilibrul simpato-vagal anormal. aVNS se efectuează percutanat folosind electrozi cu ac miniaturali în regiunile urechii inervate de nervul vag auricular.
VNS s-a dovedit a fi o procedură clinică sigură și ar putea suplimenta eficient tratamentul pacienților cu COVID aflați într-o stare critică sau a celor care suferă de simptome prelungite ale bolii, prevenind în același timp suprainflamația devastatoare.
„În studiu, am putut arăta că stimularea predictivă funcționează și duce la rezultatul dorit. Acest lucru a fost posibil datorită unei funcții de feedback a sistemului, prin care sistemul aVNS poate interfera constructiv cu sistemul parasimpatic”, spune inginerul electrician Eugenijus Kaniusas. „Sistemul aVNS ascultă biosemnalele măsurate și își trimite stimulul exact la momentul potrivit, ca o pastilă electrică inteligentă.”
Acesta ar putea fi un pas important privind terapia COVID și post-COVID. Echipa de cercetare se așteaptă la un succes terapeutic și la mai multă acceptare de către utilizatori.
Articol de Izabela Constantin