Un dispozitiv care detectează activitatea cerebrală legată de pofta de mâncare într-o regiune cheie a creierului și răspunde prin stimularea electrică a acelei zone, s-a dovedit promițător într-un studiu clinic pilot la doi pacienți cu tulburare de alimentație excesivă, potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.
Episoadele frecvente de alimentație excesivă sunt asociate cu obezitatea. Persoana are sentimentul că își pierde controlul asupra alimentației și astfel continuă să mănânce dincolo de punctul obișnuit în care se simte sătulă.
Studiul a urmărit cei doi pacienți timp de șase luni, timp în care dispozitivul implantat (utilizat în mod normal pentru a trata epilepsia rezistentă la medicamente), a monitorizat activitatea într-o regiune a creierului numită nucleul accumbens. Nucleul accumbens este implicat în procesarea stării de plăcere, recompensă și a fost implicat și în dependență. Ori de câte ori dispozitivul a detectat semnale din nucleul accumbens (despre care s-a descoperit în studiile anterioare că prezic pofta de mâncare), a stimulat automat acea regiune a creierului, perturbând semnalele legate de poftă. Peste șase luni de tratament, pacienții au raportat mult mai puține episoade de tulburare de alimentație excesivă și au slăbit.
„Acesta a fost un studiu de fezabilitate timpuriu în care am evaluat în primul rând siguranța, dar cu siguranță beneficiile clinice pe care ni le-au raportat acești pacienți sunt cu adevărat impresionante și incitante”, a spus autorul principal al studiului, Casey Halpern, profesor asociat de neurochirurgie.
Într-un studiu din 2018 cu experimente pe șoareci, Halpern și colegii săi au găsit dovezi că activitatea electrică de joasă frecvență din nucleul accumbens apare chiar înainte de aceste pofte. Cercetătorii au stimulat nucleul accumbens la șoareci pentru a perturba această activitate legată de poftă ori de câte ori a avut loc și au descoperit că șoarecii au mâncat semnificativ mai puțin dintr-o hrană gustoasă, bogată în calorii. Dispozitivul folosit de echipă pentru a înregistra semnale și a stimula creierul șoarecilor este disponibil comercial și a fost aprobat pentru tratarea epilepsiei rezistente la medicamente. Este plasat chirurgical sub scalp, cu fire care trec prin craniu până la nucleul accumbens din fiecare emisferă a creierului.
Noul studiu a fost un test preliminar al aceluiași dispozitiv, doar că de data asta a fost folosit la subiecți umani. Echipa Halperns a montat dispozitive de stimulare a creierului la fiecare dintre cei doi pacienți cu obezitate severă și tulburare de alimentație excesivă, iar timp de șase luni, a înregistrat semnalele primite. Uneori, pacienții se aflau în laborator unde aveau mâncărurile lor preferate, dar în cea mai mare parte erau acasă. Cercetătorii au putut filma episoadele de mâncat excesiv ale pacienților în laborator, iar când pacienții erau acasă, ei au raportat singuri orele episoadelor. Oamenii de știință au observat că, la fel ca în studiul lor anterior, un semnal distinctiv de frecvență joasă în nucleul accumbens a apărut cu câteva secunde înainte ca pacienții să mănânce.
În următoarea fază a studiului, dispozitivele au furnizat automat stimulare electrică de înaltă frecvență nucleului accumbens, ori de câte ori au apărut semnalele de frecvență joasă asociate cu dorința. În acest interval de șase luni, pacienții au raportat reduceri drastice ale sentimentelor de pierdere a controlului și fiecare a slăbit, de asemenea, mai mult de 11 kilograme. Starea unuia dintre subiecți s-a îmbunătățit atât de mult încât nu a mai îndeplinit criteriile pentru tulburare de alimentație excesivă. Nu au existat efecte secundare adverse semnificative.
Oamenii de știință au continuat să urmărească subiecții timp de încă șase luni și au început să înroleze noi pacienți într- un studiu mai amplu. Ei sunt de principiu că aceeași abordare de tratament ar putea fi aplicată și altor tulburări legate de pierderea controlului, inclusiv bulimia.
Studiul a apărut în Nature Medicine.
Articol de Cristina Zarioiu