HomeHealthO nouă alternativă la opioide pentru durerile dentare

O nouă alternativă la opioide pentru durerile dentare

O cercetare recentă de la Universitatea din Rochester încurajează un posibil substitut al opioidelor ce poate fi folosit în durerea post-extracție dentară.

Cercetările de la Institutul Eastman pentru Sănătatea Dentară de la Universitatea din Rochester Medical Center oferă o soluție la non-opioide pentru durerea dentară acută, în contextul în care criza opioidelor continuă, mai ales pe parcursul pandemiei de COVID-19. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, procentul de decese din cauza opioidelor eliberate pe bază de rețetă a crescut cu peste 16% între 2019 și 2020.

Cercetarea, care a fost publicată în JAMA Network Open, a examinat două grupuri considerabile de pacienți care includ un număr egal de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 93 de ani care au avut extracții dentare la clinica Howitt Urgent Dental Care a Institutului din Rochester, New York .

Utilizarea unei combinații de gabapentin ca alternativă la non-opioide

Am emis ipoteza că utilizarea unei combinații de medicamente pentru durere non-opioide și adăugarea de gabapentin ar fi o strategie eficientă pentru a minimiza sau elimina opioidele pentru durerea dentară”, a spus Yanfang Ren, profesor și șef clinic la Howitt Urgent Dental Care.

Ibuprofenul sau paracetamolul (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) au fost folosite pentru a gestiona durerea ușoară la cei 3.300 de pacienți din primul grup în 2012. Pentru durerea moderată până la severă, pacienților li s-au administrat doze mai mari de ibuprofen sau combinații de opioide, cum ar fi hidrocodonă, oxicodonă sau codeină.

Al doilea grup, un număr de 3.800 de pacienți a primit aceleași rețete de acetaminofen sau ibuprofen pentru durerea ușoară. Pentru durerea moderată până la severă li s-au administrat doze mai mari de ibuprofen sau o combinație de ibuprofen și paracetamol, fără să primească deloc opioide.

În 2012, persoanelor care nu au putut să ia ibuprofen sau paracetamol din cauza problemelor de sănătate sau a potențialelor complicații, li s-a prescris adesea o combinație de opioide; în schimb, în 2022, o combinație de gabapentin a fost utilizată ca alternativă la non-opioide, iar rezultatele au fost promițătoare.

“Deși Asociația Stomatologică Americană recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru gestionarea durerii, stomatologii prescriu frecvent opioide pentru durerile dentare și contribuie substanțial la încurajarea consumul de opioide noi și persistente. Acest lucru poate fi explicat parțial prin lipsa de alternative la opioide, mai ales atunci când ibuprofenul sau paracetamolul sunt ineficiente sau nu pot fi tolerate”, a spus dr. Ren.

“Acest studiu reprezintă eforturile continue ale echipei noastre și ale altor stomatologi pentru a minimiza utilizarea opioidelor pentru durerile dentare. Sunt necesare studii suplimentare, de preferință studii clinice controlate aleatoare, pentru a confirma siguranța și eficacitatea acestei abordări. Este datoria noastră să căutăm în permanență un tratament sigur și eficient pentru pacienții noștri care suferă de durere.” a spus Eli Eliav, expert în durere și director la Institutul Eastman.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente