Utilizarea de medicamente antiinflamatoare și steroizi pentru a calma durerea ar putea face ca aceasta să dureze mai mult, potrivit unui nou studiu.
Descoperirile acestei cercetări indică faptul că medicina ar putea reconsidera modul în care tratează durerea în viitor. Recuperarea normală după o rănire dureroasă implică inflamație, aceasta fiind reacția naturală a organismului la răni și infecții. Inflamația a fost adesea considerată un răufăcător în medicină, fiind mult timp legată de senzația de durere și de boli dureroase precum artrita.
Noi cercetări sugerează însă că blocarea inflamației cu medicamente ar putea duce la probleme mai greu de tratat.
Peste 15% dintre pacienții care au trecut printr-un episod acut de durere ajung să dezvolte dureri cornice. Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu înțeleg complet de ce durerea acută se rezolvă la unii pacienți, dar persistă ca durere cronică la alții.
Pentru a-și clarifica această nelămurire, Marc Parisien, cercetător asociat la Universitatea McGill alăuri de colegii săi au recrutat 98 de pacienți cu dureri lombare acute și i-au urmărit timp de trei luni.
Pe măsură ce studiul a progresat, echipa de cercetare a adunat date despre activitatea transcripțională a pacienților, acesta fiind primul pas în înțelegerea modului în care sunt exprimate genele. Aceștia au comparat aceste date între pacienții a căror durere acută s-a rezolvat după trei luni și pacienții a căror durere a persistat până la sfârșitul studiului.
Pacienții a căror durere a fost rezolvată au arătat o creștere a activității genelor inflamatorii în timpul etapelor durerii acute, pe care oamenii de știință le-au legat de celulele imunitare numite neutrofile. În grupul cu durere cronică, sistemul imunitar nu a prezentat aceste reacții și a rămas în mare parte static.
Un fenomen similar a avut loc la un al doilea grup de pacienți cu tulburări temporomandibulare, care pot provoca dureri de lungă durată la nivelul feței și maxilarului. Ca și în cazul pacienților cu dureri de spate, pacienții a căror durere s-a rezolvat au prezentat multe modificări transcripționale și mai multă activitate a neutrofilelor și a genelor inflamatorii.
Pentru a putea căpăta și mai multă încredere în descoperirile lor, echipa de cercetători a tratat șoarecii cu durere ușoară cu diferite medicamente pentru durere, fie le-au epuizat neutrofilele cu un anticorp.
Șoarecii care au primit steroidul antiinflamator dexametazonă sau diclofenacul AINS au prezentat câteva semne inițiale de ameliorare a durerii, dar în cele din urmă au dezvoltat durere persistentă pe termen lung. Între timp, alte medicamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi lidocaina, care nu este antiinflamatoare, au avut efect calmant asupra durerii, fără acest efect de prelungire.
Epuizarea neutrofilelor animalelor a avut un efect similar de întârziere și durere prelungită, dar injectarea de neutrofile a avut rezultatul opus. Șoarecii care au primit injecții cu neutrofile nu au prezentat dureri cronice chiar și după ce au primit dexametazonă, ceea ce sugerează că organismul depinde de aceste celule imunitare pentru a rezolva durerea acută.
Aceste constatări sunt susținute și de o analiză separată a 500.000 de persoane din Regatul Unit, care a arătat că cei care iau medicamente antiinflamatoare pentru a-și trata durerea aveau mai multe șanse de a resimți durere 2 până la 10 ani mai târziu, un efect neobservat la persoanele care iau acetaminofen sau antidepresive.
„Aceste rezultate deschid un viitor complet nou în tratamentul durerii acute și în prevenirea durerii cronice, nu numai pentru durerea lombară acută, ci și pentru toate acele sindroame dureroase acute”, a spus Allegri. Medicina regenerativă și alte tipuri de tratamente care îmbunătățesc răspunsul imunitar ar putea într-o zi să aducă ușurare pacienților, a adăugat el.
Articol de Izabela Constantin