Tot mai mulți adulți se confruntă cu probleme cu greutatea, iar din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu boli metabolice asociate, precum diabetul de tip II.
Țesutul adipos alb este un factor de risc asociat cu aceste afecțiuni, fiind o caracteristică a obezității și a acestui tip de diabet. Însă, există și un tip de țesut adipos, mai puțin cunoscut, ce pare a fi extrem de benefic.
Țesutul adipos alb stochează energia suplimentară din organism, însă țesutul adipos brun, sau maron, descopune moleculele de zahar din sânge și cele de grăsime în vederea generării de căldură pentru a menținerea temperaturii optime ale corpului.
Oamenii de știință au încercat să gasească metode să promoveze activarea țesutului adipos brun. Acest lucru ar putea fi o modalitate de a combate efectele negative ale creșterii în greutate. S-a demonstrat că expunerea îndelungată la temperaturi scăzute stimulează activitatea grăsimii brune, însă această metodă s-ar putea să nu fie o abordare practică pentru majoritatea oamenilor. Pentru cei ce pot practica expunerea la frig, unele cercetări sugerează că doar 2 ore de expunere în fiecare zi la temperaturi de aproximativ 19°C ar putea fi suficiente. Cercetările sugerează și dușurile reci sau o băile cu gheață.
În schimb, pentru cei pentru care expunerea la frig nu este o alternativă, un nou studiu, condus de Dr. Aaron Cypess de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK) din cadrul NIH, a examinat rolul unui medicament numit Mirabegron, care ar putea crește activitatea grăsimii brune la femeile sănătoase.
Mirabegron este un medicament deja aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru o afecțiune a vezicii urinare. Medicamentul se leagă de o proteină de pe suprafața celulelor, proteină despre care se crede că stimulează, de asemenea, grăsimea brună și îmbunătățește capacitatea grăsimii albe de a se descompune și de a elibera grăsimea stocată în sânge.
Echipa a recrutat 14 femei, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, de diverse etnii. Participantele au luat 100 mg de Mirabegron în fiecare zi – de două ori doza aprobată de FDA – timp de patru săptămâni. Toate femeile participante la studiu au fost supuse unei tomografii cu emisie de pozitroni (PET)/CT înainte de tratament și la sfârșitul studiului, pentru a măsura activitatea grăsimii brune. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, metabolismul femeilor, colesterolul și alți markeri ai sănătății cardiace, precum și glicemia și sensibilitatea la insulină. Rezultatele au apărut în Journal of Clinical Investigation.
După patru săptămâni de tratament, metabolismul în timpul repausului era cu aproape 6% mai activ, deși greutatea lor sau compoziția corporală generală – (raportul dintre grăsime și mușchi) nu suferise modificări. Activitatea grăsimii brune, măsurată prin PET/CT, a crescut, de asemenea, în timpul studiului. Cele mai mari schimbări au fost constatate la femeile care aveau mai puțină activitate a grăsimii brune la începutul studiului.
La finalul studiului, de asemenea, femeile aveau niveluri mai ridicate de lipoproteine cu densitate mare (HDL, sau colesterol “bun”) și alți markeri ce desemnează un risc redus de boli cardiace. Totodată, sensibilitatea la insulină a crescut cu un procent de 36%, fapt ce indică un risc redus de a dezvolta diabet.
Ca reacții adverse la medicație, participanții au înregistrat creșteri ale ritmului cardiac în repaus, ale tensiunii arteriale și ale consumului de oxigen de către inimă în timpul tratamentului cu medicamentul. Două femei au raportat efecte secundare ușoare, inclusiv palpitații ale inimii. În schimb, modificările cardiace observate au revenit la normal la două săptămâni de la oprirea tratamentului.
Mirabregonul poate deveni una din alternativele medicamentoase împotriva bolilor cardiovasculare și metabolice. Însă, până atunci, dacă expunerea la temperaturi scăzute activează țesutul adipos brun, iar acesta joacă un rol important în reglarea metabolismului, poate că expunerea la frig nu va mai părea un lucru impropice.
Articol de Victoria Nănău