HomeHealthUn medicament pentru reducerea acidității gastrice ar putea avea o nouă utilitate

Un medicament pentru reducerea acidității gastrice ar putea avea o nouă utilitate

În căutarea unui nou medicament pentru Covid, cercetătorii au descoperit că există un medicament ce se află deja pe piață și care poate ajuta.

Famotidina este un medicament de tip antagonist, al receptorilor H2. Principala sa acțiune este de a reduce cantitatea de acid secretat în stomac și este utilizată în tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux și altor afecțiuni precum sindromul Zollinger-Ellison.

Noile cercetări demonstrează că famotidina la adulții cu COVID-19 cu simptomatologie ușoară sau moderată poate avea un efect benefic. O doză mare de famotidină a dus la rezolvarea timpurie a simptomelor și a inflamației într-un studiu randomizat controlat ce a implicat și o grupă placebo.

“Am constatat că famotidina este sigură și atunci când este administrată în doze mai mari și totodată observăm dovezi moleculare și clinice că aceasta îmbunătățește recuperarea pacienților simptomatici diagnosticați cu COVID-19”, a declarat într-un comunicat de presă cercetătorul principal, Dr. Tobias Janowitz, de la Feinstein Institutes for Medical Research din cadrul Northwell Health și Cold Spring Harbor Laboratory, New York.

“Am monitorizat îndeaproape pacienții în cadrul acestui studiu clinic complet la distanță, protejând în același timp siguranța lor. Sperăm ca datele pe care le împărtășim cu acest studiu să ghideze viitoarele cercetări necesare pentru a confirma famotidina ca tratament pentru pacienții cu COVID-19”, a declarat Dr. Janowitz.

Eliberarea de citokine este ceea ce conduce la inflamație și la rezultate nefavorabile la pacienții cu COVID-19, iar famotidina reduce eliberarea de interferon de tip I din celulele epiteliale infectate cu SARS-CoV-2.  Rolul interferonului de tip I în organism este acela de a genera un răspuns antiviral în celulele non-imunitare. Totodată, în studiile anterioare famotidina îmbunătățise cazurile clinice de Covid-19, însă un studiu randomizat și controlat lipsea, iar cercetătorii și-au dorit să investigheze potențialul real al famotidinei.

În revista Gut, Dr. Janowitz și colegii săi raportează rezultatele unui studiu de fază II ce a investigat 55 de adulți nevaccinați, fără internare în spital, dar care prezentau simptome de COVID-19 (ușoare sau moderate). Din cei 55 de participanți, 28 au luat famotidină, iar ceilalți au fost sub tratament placebo.

Pentru a monitoriza scorurile, pacienții au primit un dispozitiv electronic cu ajutorul căruia să raporteze gradul de severitate a 17 simptome distincte. Aceștia și-au monitorizat zilnic saturația de oxigen, spirometria, temperatura corporală și greutatea. Probele de sânge și testele nazofaringiene au fost recoltate de la domiciliul pacientului în prima zi, apoi în zilele 7, 14 și 28.

În concordanță cu lucrările anterioare, famotidina a dus la o rezolvare mai rapidă a creșterii interferonului de tip I, fără a reduce imunitatea antivirală, relatează echipa de studiu. Totodată aceasta a îmbunătățit 14 simptome din cele evaluate, inclusiv pierderea mirosului, gustului, dificultățile de respirație și durerile abdominale. Aceste rezultate au generat, din punct de vedere statistic, o reducere semnificativă a simptomelor de Covid-19.

Un procent estimativ de 50% al reducerii simptomelor față de punctul inițial a fost atins în 8,2 zile în grupul de participanți care au luat famotidină, față de 11,4 zile pentru cei din grupa placebo. O rezoluție de 90% a simptomelor a fost posibilă în 27,1 zile în grupul tratat, în timp ce pentru cei din grupul placebo au mai fost necesare 10 zile.

“Famotidina este un medicament sigur, cu costuri reduse și disponibil pe scară largă, cu o tolerabilitate excelentă și cu interacțiuni medicamentoase minime, care a fost luat de milioane de pacienți din întreaga lume”, notează cercetătorii în articolul lor.

“Este probabil ca famotidina să devină un medicament utilizat și pentru COVID- 19. Descoperirea noastră poate sprijini această utilizare a famotidinei, având în vedere faptul că am demonstrat prin acest studiu că famotidina este bine tolerată și că accelerează rezolvarea simptomelor și a inflamației, fără a compromite imunitatea. Recunoaștem că studiile suplimentare de cercetare și studiile clinice a famotidinei în tratarea Covid-19 rămân o prioritate până ne vom putea pronunța cu certitudine”, adaugă oamenii de știință.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente